Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

De risico’s van suiker

Risico’s van suiker | Perfect Health

Suiker is een grote boosdoener voor onze gezondheid. Suiker verhoogd het risico op gezondheidsongemakken. Zo heeft een verhoogde suikerinname een aanzienlijke kans op een verhoogd cholesterol en is het grootste veroorzaker van overgewicht. Ook veroorzaakt een verhoogde suiker oxidatieve stress in het lichaam, dat je cellen, organen en weefsels aantast. Wanneer je teveel suiker inneemt, maakt je lichaam teveel insuline aan, dat zich als vet om je organen kan nestelen. Dus zowel aan de buiten- als binnenkant maakt het je vet, met alle gevolgen van dien. Ondanks dat bekend is welke gevolgen een teveel aan suiker kan hebben, zien we nog steeds dat de meeste mensen dagelijks te veel suiker binnenkrijgen. Een Nederlandse volwassene krijgt gemiddeld 57 gram aan toegevoegde suikers binnen, dit zijn zo’n 14 suikerklontjes per dag en maar liefst 99 suikerklontjes per week. Suiker wordt toegevoegd aan koekjes, snoep en frisdranken maar komt ook voor in producten waar je het misschien niet van verwacht, waardoor je al snel een teveel aan suiker binnenkrijgt.

De effecten van suiker op het lichaam

Suiker is een koolhydraat en levert brandstof en energie. Bij het verteren van suiker ontstaat glucose dat via het maagdarmkanaal in het bloed terecht komt en ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel begint te stijgen. De alvleesklier reageert hierop en maakt het hormoon insuline aan dat glucose uit het bloed haalt en transporteert naar de rest van het lichaam waardoor de bloedsuikerspiegel weer zakt. Een piek in de bloedsuikerspiegel kan zorgen voor energie, het dalen van de bloedsuikerspiegel zorgt vervolgens voor een dip waardoor je vermoeid kan raken en het lastig is om gefocust te blijven. Wanneer je veel en vaak suiker binnenkrijgt en de alvleesklier vaak en lange tijd insuline moet aanmaken, dan reageert het lichaam hier niet meer goed en kun je resistent worden voor insuline, waardoor er gezondheidsrisico’s kunnen ontstaan.

Suiker kan ook zorgen voor overgewicht, het lichaam kan niet alle brandstof kwijt en zal het opslaan als reserve in de vorm van vet. Daarnaast zorgt suiker voor afgifte van een grote hoeveelheid dopamine in het brein. Dopamine is een hormoon dat zorgt voor een fijn gevoel en werkt verslavend. Het brein heeft steeds meer suiker nodig om een prettig gevoel te ervaren. Ook zorgt suiker voor verstoring in de darmflora door de groei van slechte bacteriën en het negatieve effect op goede bacteriën. Verder kan suiker zorgen voor huidveroudering  en achter uitgaan van je tanden.

Natuurlijke en toegevoegde suikers

Suikers komen van nature voor in fruit, groenten en zuivelproducten. Daarnaast zijn er ook toegevoegde suikers, dit zijn suikers die niet van nature in een product voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn suikers in snoep, koekjes en frisdranken. Ook zijn er tal van producten waarvan je het niet verwacht dat ze toegevoegde suikers bevatten zoals vleeswaren, soepen, dressings, sauzen en brood.

Het lichaam maakt geen onderscheid in soort suiker en de verwerking daarvan. Producten waar aan suikers zijn toegevoegd bevatten in de meeste gevallen weinig andere voedingstoffen en geven vaak geen verzadigd gevoel. Producten met natuurlijke suikers zoals groenten en fruit bevatten naast suiker ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Dit maakt producten met natuurlijke suikers een stuk gezonder en ook raak je door het eten van deze voedingsmiddelen sneller verzadigd. Let wel op met het drinken van vruchtensappen zoals sinaasappelsap. Deze kunnen ervoor zorgen dat je binnen korte tijd erg veel suiker binnenkrijgt, wat zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Ook raak je hierdoor niet verzadigd omdat je niet hoeft te kauwen en sap geen vezels levert.

De risico’s van suiker verminderen

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen heeft suiker ontzettend veel negatieve effecten op het lichaam en kan een teveel aan suiker ook gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Het is daarom van belang om toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden. Minderen met suiker zal ervoor zorgen dat je meer energie hebt, beter slaapt, verkleint en je makkelijker gewicht verliest en helpt de kans op gezondheidsrisico’s te verminderen. Het af en toe eten van producten met toegevoegde suikers is geen ramp wanneer je in de basis zorgt voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Probiotica kan zorgen voor herstel van de darmflora na verstoring door suiker. Suiker zal minder effect hebben wanneer je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt met behulp van de juiste voeding en supplementen. Heart Support van Perfect Health is een bijzondere formule met een breed spectrum aan exclusieve voedingsstoffen die een normaal suikergehalte ondersteunt en is een geweldige aanvulling op een gezond voedingspatroon. Human Probiotic helpt het natuurlijk evenwicht in je darmflora.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.