Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Signalen van vitamine B12 tekort

Vitamine B12

Vitamine B12 staat ook bekend als cobalamine en is een wateroplosbare vitamine die alleen voorkomt in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk. Vitamine B12 wordt gemaakt door micro-organismen. De mens kan vitamine B12 wel aanmaken door micro-organismen in de darmen, maar dit is alleen mogelijk in een deel van de darmen waar de vitamine niet meer kan worden opgenomen. Daarom zijn we dus afhankelijk van vitamine B12 uit onze voeding.

Vitamine B12 is essentieel voor verschillende systemen in het lichaam. B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die benodigd zijn om zuurstof in het bloed te vervoeren, daarnaast is vitamine B12 ook nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Mensen die geen dierlijke producten eten, krijgen via voeding geen vitamine B12 binnen en lopen het risico op een vitamine B12 tekort. Ook zijn er aandoeningen die ertoe kunnen leiden dat het lichaam niet voldoende vitamine B12 kan opnemen waardoor een tekort ontstaat. Een vitamine B12 tekort kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen.

Onderwerpen in dit artikel:

De risico’s en signalen van een vitamine B12 tekort

Een tekort aan vitamine B12 ontstaat niet vanzelf. Het lichaam slaat namelijk een reservevoorraad aan vitamine B12 op en maakt hier bij een tijdelijk tekort gebruik van. Na een langdurige periode zonder vitamine B12 kan wel een tekort ontstaan. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede: macrocytaire anemie. Signalen die hierop kunnen wijzen zijn moeheid, duizeligheid en oorsuizen. Daarnaast kan een tekort leiden tot problemen met de stofwisseling. Symptomen daarvan zijn een gebrek aan eetlust, vermoeidheid en gewichtsverlies. Ook kan een tekort neurologische gevolgen hebben en leiden tot psychische ongemakken waarbij symptomen zoals tintelingen in de vingers, geheugenverlies, krachtverlies en coördinatiestoornissen kunnen optreden.

Het voorkomen van een vitamine B12 tekort

Wanneer je veel dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel eet, dan zal je niet snel te maken krijgen met een vitamine B12 tekort. Ben je echter veganist, vegetariër of eet je weinig dierlijke producten om welke reden dan ook, dan is het aan te raden om een supplement te slikken dat vitamine B12 bevat. Het slikken van een supplement is meestal ook effectiever aangezien deze vaak ook andere micronutriënten bevat waarop een tekort zou kunnen ontstaan.

Een B complex met optimale doseringen heeft de voorkeur, vitaminen B werken in het algemeen het beste wanneer het hele spectrum aan B vitaminen voldoende aanwezig is. Kies voor een B complex met actieve vormen van vitamine B6, B11 en B12 omdat deze het beste worden opgenomen.

Vitamine B12 laten testen?

Aan de hand van een bloedonderzoek kan er worden bepaald of er sprake is van een tekort aan onder andere vitamine B12. Aangezien andere micronutriënten, zoals ijzer, foliumzuur en ferritine een tekort aan vitamine B12 kunnen maskeren, is het aan te raden om een groter bloedbeeld te testen. Zo ontstaat en compleet beeld en kan er beter worden gekeken waar het tekort vandaan komt. Hoe meer bloedwaardes er onderzocht worden, hoe meer je weet over je gezondheid. Wil je volledig inzicht in je gezondheid? Doe de Premium Health Check! De Premium Health Check onderzoekt standaard 30 bloedwaardes, zoals algemeen zoals algemeen bloedbeeld cholesterol-, suiker-, lever-, nier-, ontstekingswaarden, homocysteïne/vitamine B6, B11, B12, IJzer, urinezuur en nog veel meer.

Meer informatie over de Premium Health Check? Neem dan gerust contact op met ons advies team, door te mailen naar: info@perfecthealth.nl of telefonisch via: 020 – 2809200.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.