Persoonlijk & deskundig advies? Bel 020 - 2809200
Spierkrampen Oorzaak

Spierkrampen

Spierkrampen zijn pijnlijke samentrekkingen van de spieren die spontaan optreden. Spierkrampen worden als erg vervelend ervaren. Doordat de kramp spontaan optreedt is er sprake van een plotselinge beweging waar u geen controle over heeft. Veelvoorkomend zijn de nachtelijke kuitkrampen. Hierbij ervaart u ’s nachts plotseling een pijnlijke kramp in de kuit die een aantal seconden tot minuten kan duren. De kramp voelt als een plotselinge en scherpe pijn, daarnaast kunt u ook een verharding van het spierweefsel onder de huid voelen en mogelijk ook zien. De spierkramp kan ook in andere lichaamsdelen dan de kuit optreden zoals de armen, handen, vingers, voeten en buik. Ook kan de spierkramp zowel overdag als in de nacht optreden. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot spierkrampen. Iedereen kan last hebben of krijgen van spierkrampen. Toch komen krampen vaker voor wanneer men ouder wordt.

Oorzaken van spierkrampen bij ouderen

Een oorzaak van spierkramp kan zenuwschade zijn. Zenuwschade treedt vooral op in de benen, waar de kramp kan ontstaan. Doordat de schade de zenuwen kwetsbaarder maakt, ‘ontsporen’ deze makkelijker en ontstaat kramp. Zenuwbeschadiging ontstaat onder andere door veroudering. Het is dan ook niet voor niets dat ruim de helft van de ouderen last heeft van spierkrampen. Daarnaast verliezen ouderen spiermassa, dit kan ervoor zorgen dat de resterende spieren gemakkelijk overbelast raken waardoor spierkramp kan ontstaan.

Een andere oorzaak van spierkrampen is medicijngebruik. Verschillende medicijnen die spierkrampen kunnen veroorzaken worden vooral door ouderen gebruikt, waardoor de kans op spierkrampen bij hen groter is, zoals ‘cholesterolverlagende statines’. Diverse medicijnen die vaak aan ouderen worden voorgeschreven kunnen ook leiden tot een mineralentekort. Een tekort aan mineralen zoals magnesium in het lichaam kan bijdragen aan krampen.

Spierkrampen behandelen

U kunt verschillende maatregelen nemen om spierkrampen te voorkomen en te behandelen. Belangrijk is om voldoende vocht binnen te krijgen en uitdroging te voorkomen om de spiercellen gehydrateerd te houden. Daarnaast kunt u krampen voorkomen en behandelen door geregeld uw spieren uit te rekken. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u geen tekort heeft aan mineralen, in het bijzonder magnesium. Dit kunt u voorkomen door gezond en gevarieerd te eten. Daarnaast kunnen bepaalde voedingssupplementen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *