Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Spierkrampen

Spierkrampen oorzaak

Spierkrampen zijn pijnlijke samentrekkingen van de spieren die spontaan optreden. Spierkrampen worden als erg vervelend ervaren. Doordat de kramp spontaan optreedt is er sprake van een plotselinge beweging waar u geen controle over heeft. Veelvoorkomend zijn de nachtelijke kuitkrampen. Hierbij ervaart u ’s nachts plotseling een pijnlijke kramp in de kuit die een aantal seconden tot minuten kan duren. De kramp voelt als een plotselinge en scherpe pijn, daarnaast kunt u ook een verharding van het spierweefsel onder de huid voelen en mogelijk ook zien. De spierkramp kan ook in andere lichaamsdelen dan de kuit optreden zoals de armen, handen, vingers, voeten en buik. Ook kan de spierkramp zowel overdag als in de nacht optreden. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot spierkrampen. Iedereen kan last hebben of krijgen van spierkrampen. Toch komen krampen vaker voor wanneer men ouder wordt.

Oorzaken van spierkrampen bij ouderen

Een oorzaak van spierkramp kan zenuwschade zijn. Zenuwschade treedt vooral op in de benen, waar de kramp kan ontstaan. Doordat de schade de zenuwen kwetsbaarder maakt, ‘ontsporen’ deze makkelijker en ontstaat kramp. Zenuwbeschadiging ontstaat onder andere door veroudering. Het is dan ook niet voor niets dat ruim de helft van de ouderen last heeft van spierkrampen. Daarnaast verliezen ouderen spiermassa, dit kan ervoor zorgen dat de resterende spieren gemakkelijk overbelast raken waardoor spierkramp kan ontstaan.

Een andere oorzaak van spierkrampen is medicijngebruik. Verschillende medicijnen die spierkrampen kunnen veroorzaken worden vooral door ouderen gebruikt, waardoor de kans op spierkrampen bij hen groter is, zoals ‘cholesterolverlagende statines’. Diverse medicijnen die vaak aan ouderen worden voorgeschreven kunnen ook leiden tot een mineralentekort. Een tekort aan mineralen zoals magnesium in het lichaam kan bijdragen aan krampen.

Spierkrampen behandelen

U kunt verschillende maatregelen nemen om spierkrampen te voorkomen en te behandelen. Belangrijk is om voldoende vocht binnen te krijgen en uitdroging te voorkomen om de spiercellen gehydrateerd te houden. Daarnaast kunt u krampen voorkomen en behandelen door geregeld uw spieren uit te rekken. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u geen tekort heeft aan mineralen, in het bijzonder magnesium. Dit kunt u voorkomen door gezond en gevarieerd te eten. Daarnaast kunnen bepaalde voedingssupplementen helpen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.