Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Spijsvertering van de 50 plusser

Spijsvertering blog

Naarmate we ouder worden veranderd ons lichaam en zullen ook diverse lichaamsprocessen veranderen. Dit geldt ook voor de spijsvertering. Het spijsverteringsstelsel is het systeem dat loopt van de mond tot de anus en ervoor zorgt dat voedsel dat we binnenkrijgen wordt afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Bij het ouder worden ontstaan er vaak spijsverteringsklachten, vooral de vijftigplusser heeft hiermee te kampen.

De werking van de spijsvertering

Voedsel dat binnenkomt via de mond, komt vervolgens via de slokdarm in onze maag en dan in de dunne darm terecht. In de dunne darm vindt het belangrijkste gedeelte van de spijsvertering plaats. Hierbij komen voedingsstoffen vrij, welke door de dunne darmwand in het lichaam worden opgenomen. Voedselresten die niet verteerd kunnen worden, worden in de dikke darm door darmbacteriën verwerkt. Na bewerking worden de resten tijdelijk in de endeldarm opgeslagen en verlaten deze vervolgens het lichaam als ontlasting.

Oorzaken van spijsverteringsproblemen bij vijftigplussers

Naarmate we ouder worden verslechtert het hierboven beschreven proces van spijsvertering. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Met het ouder worden verslappen de spieren, wat betekent dat ook de spieren en organen die betrokken zijn bij de spijsvertering verslappen, wat kan zorgen voor verslechtering van het proces. Ook een gebrek aan beweging en gebruik van medicatie kunnen oorzaak zijn van het verslechteren van de spijsvertering. Naarmate we ouder worden veranderd ook de samenstelling van de darmflora. Goede bacteriën in de darmen verminderen, hierdoor ontstaat er meer ruimte voor slechte bacteriën en schimmels. De darmflora van de vijftigplusser is vaak verstoord wat spijsverteringsklachten als gevolg heeft.

De veranderende darmflora optimaliseren

Heeft u last van spijsverteringsklachten, dan zijn er een aantal tips om uw spijsvertering soepel te houden. Belangrijk is om voldoende te drinken, vocht houdt uw darminhoud soepel. Daarnaast dient u zoveel mogelijk vezelrijk en gevarieerd te eten. Vezelrijk voedsel houdt vocht vast, dit zorgt voor meer volume van de ontlasting wat de darmen stimuleert. Ook is voldoende beweging van groot belang, dit stimuleert de darmen en activeert de stoelgang. Als laatste is het belangrijk om bij aandrang naar het toilet te gaan zodat u voorkomt dat de ontlasting te lang in uw darmen blijft zitten en uitdroogt.

De veranderende en verstoorde darmflora is de grootste oorzaak van spijsverteringsklachten waarmee vijftigplussers te kampen hebben. U kunt de darmflora helpen te optimaliseren door ervoor te zorgen dat ze in evenwicht blijven. Goede voeding en de juiste leefstijl helpen hier substantieel bij. Wil u weten hoe u kunt zorgen voor een goed evenwicht in de darmen neem dan contact op met Perfect Health 020-8209200 of mail info@perfecthealth.nl.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.