Zo’n 80 procent van ons immuunsysteem bevindt zich in onze darmen. Wat je eet en drinkt heeft direct invloed op je darmen en daarmee dus ook op je immuunsysteem. Een grote boosdoener voor het verstoren van de darmflora en het immuunsysteem is suiker. De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks ontzettend veel suiker binnen in de vorm van chocolade, koekjes, snoep en frisdranken maar ook door middel van producten waarvan je niet meteen zou verwachten dat ze suiker bevatten. In de afgelopen 50 jaar is de inname van suiker gestegen van 1 kilo naar wel 50 kilo per persoon per jaar. Een teveel aan suiker kan zorgen voor darmongemakken, het verstoren van de darmflora en heeft daardoor een negatief effect op het immuunsysteem waardoor ook andere gezondheidsongemakken kunnen ontstaan.
Suikerrijke producten
Suiker is een goedkope grondstof en wordt mede om die reden verwerkt in ontzettend veel voedingsproducten. Chocolade, koekjes en snoep bestaan voor een groot deel uit suiker maar ook producten zoals muesli, fruityoghurt, tomatenketchup en chilisaus zitten boordevol suiker. Daarnaast wordt er ook suiker gestopt in producten waar je het misschien niet van verwacht zoals brood, crackers, vleeswaren, kant-en-klaar producten en groenten in potten en blik. Bij de ingrediëntenlijst op de verpakking van een product wordt altijd weergegeven of het product suiker bevat. Naast de term ‘suiker’ zijn er ook vele andere namen die het product suiker weergeven zoals dextrose, glucosestroop, fructose, agave, ahornsiroop, melasse, maltodextrine en ga zo maar door. Zie je geen suiker op de ingrediëntenlijst staan, dan kan het dus toch zijn dat het product suiker bevat in een andere verborgen vorm. Bekijk daarom altijd de voedingswaarde van het product, zo zie je hoeveel gram suiker het product precies bevat.
Het effect van suiker op de darmflora en het immuunsysteem
Door het eten van suiker verandert de samenstelling van onze darmflora. De darmen beschikken over honderden miljarden goede en slechte bacteriën, deze vormen samen de darmflora. Een gezonde darmflora bestaat uit een balans tussen goede en slechte bacteriën waarbij de goede bacteriën de overhand hebben. De belangrijkste functies van een gezonde darmflora is het verteren van voeding en afweren van slechte bacteriën, beide functies dragen bij aan een goede weerstand. Suiker dient als voeding voor de slechte bacteriën in de darmen en zorgt voor de groei hiervan. Anderzijds nemen de goede beschermende bacteriën af. Het teveel eten en drinken van suikerrijke producten zorgt er dus voor dat de darmflora uit balans raken met als gevolg dat de weerstand verslechterd en je meer kans hebt op een verkoudheid of andere vervelende gezondheidsongemakken.
Ondersteunen van de darmflora en de weerstand
Voor een gezonde darmflora en goed werkend immuunsysteem is een gezond voedingspatroon waarbij je zoveel mogelijk bewerkte producten voorzien van toegevoegde suikers moet vermijden. Eet vooral verse groenten en fruit, gezonde vetten en (volkoren) producten voorzien van voldoende vezels. Vermijd daarnaast ook zoveel mogelijk alcohol, rood vlees en ook zuivel zoals melk kan de darmflora verstoren. Om de darmflora en het immuunsysteem te ondersteunen is ook het gebruik van probiotica aan te raden. Probiotica komt voor in voedingsmiddelen zoals kefir, yoghurt, kombucha en ingemaakt groenten zoals zuurkool, kimchi en miso. Om een positief effect te ondervinden van deze voedingsmiddelen moeten ze regelmatig gegeten en gedronken worden. Een stuk effectiever is probiotica in de vorm van een supplement. Een hoogwaardig probiotica supplement ter ondersteuning van de darmflora en een goed werkend immuunsysteem is Human Probiotic van Perfect Health.