Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Tekort aan vitamines en mineralen bij rokers

Dat roken van slechte invloed is voor de gezondheid, is al langere tijd bekend. Per jaar sterven er in Nederland zo’n 20.000 personen door ziekten die samenhangen of veroorzaakt zijn door het roken. Zo bestaat er voor rokers een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, longaandoeningen en osteoporose. Een ander probleem dat samenhangt met roken maar minder bekend is, is een verhoogd risico op tekorten aan micronutriënten. Micronutriënten zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in onze voedingsstoffen. Hieronder vallen vitamines en mineralen.

Het komt steeds vaker voor dat men tekorten opbouwt aan deze essentiële nutriënten. Het is daarom altijd verstandig om gezonde voeding binnen te krijgen en deze aan te vullen met supplementen. Er zijn ook personen die specifieke tekorten kunnen opbouwen door een afwijkend voedingspatroon of door een bijzondere leefstijl. Rokers zijn één van die groepen die als gevolg van roken deze tekorten kunnen opbouwen.

Een tekort aan antioxidanten en vitamine C

Uit diverse onderzoeken blijkt dat rokers een lagere concentratie antioxidanten in hun bloed hebben dan personen die niet roken. Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere stoffen in ons lichaam die weefsels en DNA beschermen tegen vrije radicalen: agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Rokers staan meer bloot aan vrije radicalen doordat zij deze direct inhaleren bij het roken. Daarnaast worden deze ook geproduceerd door de onstekingsprocessen die in het lichaam door roken worden bevorderd. We zien bijvoorbeeld dat roken vitamine C uit het lichaam onttrekt. Een andere oorzaak kan zijn dat rokers veelal minder voeding met antioxidanten tot zich nemen dan niet rokers, zoals fruit en groenten. Er worden meer antioxidanten verbruikt en minder aangevoerd bij rokers. De vrije radicalen kunnen door een tekort aan antioxidanten gemakkelijker schade aanrichten wat mogelijk een verklaring is op het verhoogde risico van het krijgen van verschillende aandoeningen bij rokers. Tekorten aan antioxidanten in dit kader zijn vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Dit kan diverse klachten veroorzaken, maar ook een verhoogd risico op diverse aandoeningen met zich meebrengen. Ook hebben rokers lagere concentraties aan vitamine D dan niet-rokers. Wat hiervan de oorzaak is, is niet bekend. Voldoende vitamine D heeft mogelijk een beschermend effect op de longen. Verder wordt bij rokers ook vaker een hoog homocysteïnegehalte gezien dan bij niet-rokers. Dit hoge gehalte kan door een gebrek aan vitamine B12, B6 en foliumzuur ontstaan. Het verhoogde homocysteïnegehalte is een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Suppletie bij roken

Voor het tegengaan van tekorten van verschillende micronutriënten bij rokers, is het beste advies natuurlijk het stoppen met roken. Niet iedere roker kan of wil zomaar stoppen met roken, in dat geval is suppletie van eerdergenoemde vitamines, mineralen en stoffen van groot belang. Aan te raden is het vitamine C1000 complex Support. Het supplement beschikt over een hoge dosis vitamine C en is dan ook geschikt voor wie een verhoogde behoefte heeft aan vitamine C zoals rokers. Het Premium Multi Support van Perfect Health beschikt over verschillende vitaminen en mineralen om dagelijkse tekorten waar nodig aan te vullen en is rijk aan antioxidanten. Ook Advanced Antioxidant Support van Perfect is aan te raden voor het bestrijden van de vrije radicalen en dus zeer geschikt voor rokers.

Wilt u meer weten over de juiste supplementen en vitamines bij roken? Neem dan contact op met Perfect Health 020-8209200 of mail info@perfecthealth.nl.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.