Het hart is de grootste en meest belangrijke spier in ons lichaam die ervoor zorgt dat bloed in het lichaam wordt rondgepompt. Tijdens iedere hartslag gaat er een elektrische prikkel door het hart en vult het hart zich met bloed. De hartspier trekt vervolgens samen om het bloed naar de spieren en de organen te pompen. Hoe sneller het hart klopt, hoe sneller het bloed door het lichaam wordt gepompt en hoe harder het hart moet werken. Normaal gesproken slaat het hart in een regelmatig tempo. De hoogte van de hartslag ligt bij volwassenen in rust over het algemeen tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat de hartslag wordt verhoogd. We spreken van een verhoogde hartslag wanneer deze hoger is dan 100 slagen per minuut. Hoe sneller het hart moet kloppen, hoe minder zuurstofrijk bloed er fatsoenlijk door het lichaam kan worden vervoerd.
Een verhoogde hartslag hoeft niet erg te zijn en kan verschillende oorzaken hebben zoals intensief sporten. Is echter langdurig sprake van een te hoge hartslag, dan kan dit uiteindelijk schadelijke gevolgen met zich meebrengen. Het is van belang om bij een te hoge hartslag te onderzoeken wat de oorzaak hiervan is en bij een langdurig lange hartslag je te laten controleren door een arts.
Oorzaken van een verhoogde hartslag
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een verhoogde hartslag. Veelvoorkomende oorzaken zijn lichamelijke inspanning zoals sporten en het eten van een zware maaltijd. Na het eten van de maaltijd hebben de organen extra bloed nodig voor het verteren van het eten, het hart moet dan sneller kloppen om het bloed naar de organen te brengen. Is sprake van overgewicht dan hebben de organen nog meer bloed nodig om het eten op de juiste manier te verteren en moet het hart nog sneller kloppen. Ook het drinken van alcohol is een veelvoorkomende oorzaak voor een versnelde hartslag. Het afbraakproduct van alcohol veroorzaakt namelijk de snellere hartslag.
Overige oorzaken voor een snelle hartslag kunnen zijn:
- Vermoeidheid
- Sterke emotionele reacties zoals boosheid, angst of stress
- Psychische klachten waarbij hyperventilatie of een paniekaanval plaatsvindt
- Cafeïne uit thee, koffie of energiedrankjes
- Het binnen krijgen van nicotine of gebruiken van drugs
- Het gebruik van bepaalde medicijnen
Een versnelde hartslag kan ook ontstaan door een combinatie van meerdere oorzaken die hierboven worden genoemd.
Tips om de hartslag te verlagen
Er zijn diverse manieren om de hartslag te kunnen verlagen. Allereerst is een gezonde levensstijl van groot belang voor een gezond gezondheid en een goede hartslag. Zorg voor een levensstijl die bestaat uit gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning en het vermijden of matigen van de alcoholinname.
Wanneer een versnelde sprake is van een versnelde hartslag zijn er verschillende tips om de hartslag te kunnen verlagen.
Allereerst is het belangrijk om rust te nemen door te stoppen waar je mee bezig bent of even te gaan zitten. Doordat de inspanning wordt gestopt kan ook het hart tot rust komen en is het niet meer nodig om snel te kloppen. Ook ontspanningsoefeningen kunnen daarbij helpen zoals ademhalingsoefeningen of meditatie. Deze kunnen ervoor zorgen dat de hartslag snel verlaagt en stress vermindert. Daarnaast is het van belang om te achterhalen waar de versnelde hartslag vandaan komt. Wordt stress, angst of paniek veroorzaakt door een trigger en resulteert dit vervolgens in een versnelde hartslag, dan is het belangrijk om de trigger weg te nemen of daar wat aan te doen. Ook wanneer het nuttigen van alcohol of cafeïne de hartslag versnelt is het van belang deze middelen te laten staan.