10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Traag werkende schildklier

Traag werkende schildklier

De schildklier is een klein kliertje dat een aantal hele belangrijke functies in het lichaam vervult. Zo regelt de schildklier de stofwisseling in ons lichaam maar verbetert het ook de doorbloeding, verhoogt het de zuurstofopname en warmteproductie. Ook zorgt het voor het verbeteren van de zenuwgeleiding en alertheid en heeft de schildklier invloed op de spierspanning en werking van de gewrichten. De schildklier bevindt zich in de hals, vlak onder de adamsappel. Een schildklier maakt een hormoon aan dat onder andere het tempo van de stofwisseling bepaalt. Een schildklier kan te snel werken, maar ook te langzaam. Een schildklier die te langzaam werkt, maakt te weinig hormoon aan. Een traag werkende schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd en kan grote gevolgen hebben voor het lichaam.

Oorzaak en klachten traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier kan verschillende oorzaken hebben en komt vooral voor bij vrouwen. Meestal wordt de aandoening veroorzaakt door auto-immuunziekten waarbij het lichaam antistoffen tegen de schildklier aanmaakt. Voorbeelden van deze ziekten zijn de ziekte van Hashimoto, waarbij de schildklier uiteindelijk stopt met werken of lymfocytaire thryreoïditis, die na de bevalling kan ontstaan. Bij de ziekte van Quervain raakt de schildklier plotseling ontstoken, vaak gebeurt dit na een keelontsteking. De schildklier werkt dan eerst te snel en vervolgens tijdelijk te traag. Andere oorzaken voor een te traag werkende schildklier kunnen zijn een operatie de scphildklier, geneesmiddelen of behandelingen met jodium of bestraling aan de hals. De aandoening kan ook aangeboren zijn.

Als gevolg van een te traag werkende schildklier kunnen verschillende klachten optreden. Zo kunt u last hebben van verlies van enthousiasme of emotie, extreme vermoeidheid, gewichtstoename, hartproblemen, libidoverlies, gevoeligheid voor kou, haaruitval, een droge huid, stijve spieren en gewrichten en het krijgen van een zwaardere stem.

Diagnose en behandeling

Wanneer u klachten heeft die duiden op een traag werkende schildklier, kan de diagnose aan de hand van een bloedonderzoek bevestigd worden. Met het onderzoek wordt de concentratie van het hormoon dat de schildklier stimuleert (TSH) gemeten. Is de TSH-waarde te hoog, dan duidt dit op een traag werkende schildkier. Er is nu te weinig schildklierhormoon in het lichaam is.

Tegen een traag werkende schildklier kunt u zelf weinig doen. Het is belangrijk om voldoende te bewegen en actief te blijven waardoor u zich fit voelt. Ook gezond en gevarieerd eten is belangrijk. Daarnaast bestaat de behandeling van een te traag werkende schildklier uit het slikken van medicijnen die het tekort aan schildklierhormoon in het lichaam aanvullen. De geschikte dosis is lastig te bepalen en verschilt per persoon. Samen met de huisarts moet worden bekeken wat de geschikte hoeveelheid is. Wanneer deze is vastgesteld, zal er om de zoveel tijd een controle plaatsvinden en deze hoeveelheid eventueel aan te passen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.