10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Tyrosine

Tyrosine - Perfect Health

Tyrosine is een semi-essentieel aminozuur en van belang voor onze geest en ons lichaam. Aminozuren zijn organische verbindingen die dienen als bouwstenen voor eiwitten in ons lichaam. Er zijn niet-essentiële aminozuren die het lichaam zelf aanmaakt en essentiële aminozuren die uit voeding moeten worden gehaald. Semi-essentiële aminozuren zoals tyrosine worden wel in het lichaam aangemaakt maar niet altijd in voldoende mate. Daarbij kan er een verhoogde behoefte bestaan aan deze aminozuren als gevolg van bijvoorbeeld stress, een hoge mate van inspanning of ziekte.

Tyrosine bestaat in twee vormen: L-tyrosine en D-tyrosine waarvan alleen de L-vorm van nature voorkomt en waar we in dit artikel over spreken wanneer we het woord tyrosine noemen.

De aanmaak en rol van Tyrosine

Tyrosine wordt in het lichaam ontwikkeld uit fenylalanine, dit is een ander aminozuur. Daarnaast neemt het lichaam van nature tyrosine op uit voedsel.

Tyrosine is in het lichaam een precursor voor diverse neurotransmitters en hormonen. Dit betekent dat het lichaam tyrosine nodig heeft voor het aanmaken en het goed laten functioneren van verschillende neurotransmitters en hormonen. Het gaat dan onder andere om dopamine, melanine en adrenaline en om schildklierhormonen die invloed hebben op onze huid en ons metabolisme. Een langdurig tekort aan tyrosine kan een tekort aan de hiervoor genoemde neurotransmitters en hormonen veroorzaken. Neurotransmitters zoals dopamine en (nor-)adrenaline dragen bij aan een opgewekt gevoel, een tekort hieraan kan invloed hebben op de positieve stemming. Een tekort aan tyrosine leidt ook tot verminderde activiteit van de chemische verbindingen van de hersenen wat kan resulteren in een verminderde geheugenfunctie, een slechtere stemming en verminderde stressintolerantie.

Tyrosine in voeding en supplementen

Tyrosine komt voor in diverse voedingsmiddelen. Voeding met een hoog tyrosine gehalte zijn onder andere kaas, sojabonen, noten, pompoenpitten en avocado’s. Voedingsmiddelen die een relatief hoge concentratie aan tyrosine bevatten zijn kip en kalkoen, pinda’s en lima bonen.

Verschillende factoren verminderen de opname en aanmaak van tyrosine. Tyrosine in supplementvorm kan hierbij uitkomst bieden.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.