Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vegan

Vegan

Veganisme of ‘vegan’ leven is hip. Het ene na het andere veganistische restaurant opent zijn deuren en daarnaast zien we steeds meer veganistische producten in de supermarkt. Waar eerst een stukje vlees tijdens het avondeten niet was weg te denken, eten steeds meer mensen minder vlees. Het eten van vlees is niet zo gezond als altijd werd gedacht, ook zorgt de huidige vleesconsumptie voor onnodig dierenleed en draagt het bij aan de opwarming van de aarde door de hoge CO2 uitstoot. Er komen steeds meer vegetariërs bij, maar er zijn ook mensen die kiezen voor een veganistisch dieet. Als veganist eet u geen dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel of eieren. Een veganistisch of plantaardig dieet roept tal van vragen op. Is het gezond, wat kunt u allemaal eten, mist u geen voedingsstoffen en krijgt u geen tekorten? Hierover leest u meer in deze blog.

Hoe gezond is een vegan dieet?

Een veganistisch of plantaardig voedingspatroon biedt vele gezondheidsvoordelen. Het lichaam is erop ‘gebouwd’ om voornamelijk plantaardig te leven. Plantaardige producten bevatten vele essentiële vezels, enzymen, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken en zijn dus erg belangrijk. Naast antioxidanten uit voeding als groenten en fruit zijn er ook supplementen die u hiervoor kunt innemen zoals Advanced Antioxidant Support van Perfect Health.

Een veganistisch voedingspatroon kan ook gunstig zijn voor personen met diabetes type 2 en een afwijkende nierfunctie. Uit onderzoek is gebleken dat veganisten een lagere bloedsuikerspiegel hebben, een hogere insulinegevoeligheid en minder risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook wordt veganistisch eten gelinkt aan een lager risico op hartproblemen. Het eten van fruit, verse groenten, vezels en peulvruchten helpt bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het LDL-cholesterol, wat gunstig is voor ons hart. Ook kan een veganistisch dieet helpen bij het afvallen.

Voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen

Als veganist is het belangrijk om een gezond en gebalanceerd voedingspatroon samen te stellen. De kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen is namelijk een stuk groter dan wanneer er wel dierlijke producten worden gekregen. Zorg ervoor dat u voldoende eiwit, ijzer, calcium en vitamine B1, B2 en B12 binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen komen vooral voor in dierlijke producten en moeten in een veganistisch dieet ergens anders vandaan worden gehaald. Als veganist kunt u eiwit, ijzer, vitamine B1 en B2 halen uit peulvruchten zoals kikkererwten, linzen en bruine bonen, uit tofu of tempé en uit noten, pinda’s, zaden of pitten. Ook in sommige vleesvervangers zoals vegetarische stukjes of balletjes vindt u deze voedingsstoffen. Deze zijn echter niet altijd veganistisch en kunnen melk of ei bevatten. Calcium en vitamine B12 moeten worden vervangen omdat er geen producten zoals kaas en melk worden genuttigd. Deze kunt u vervangen door plantaardige alternatieven van melk zoals sojamelk. Behalve uit voeding kunt u ook supplementen slikken om deze stoffen binnen te krijgen.

 

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.