We horen vaak dat het eten van vezels gezond is. Maar wat zijn vezels eigenlijk en waarom zijn deze gezond?
Voedingsvezels worden kortweg aangeduid als vezels, dit is de verzamelnaam voor een groep van koolhydraten die niet door de lichaamseigen enzymen kunnen worden verteerd in de dunne darm. Ze komen dus intact aan in de dikke darm waar ze in sommige gevallen (deels) verteerd kunnen worden door de bacteriën. Vezels komen van nature voor in de celwand van planten. Belangrijke bronnen van vezels zijn onder andere fruit, groente, volkorenbrood, ontbijtgranen, aardappelen, noten en peulvruchten. Volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren couscous en zilvervliesrijst zijn rijker aan vezels dan andere soorten brood, pasta en witte rijst. Dit komt doordat de vezels bij het malen van graankorrels tot bloem of bij het pellen van rijst, een groot deel van de vezels wordt verwijderd. Vezels komen niet voor in dierlijke producten. Er zijn ook producten waaraan later vezels zijn toegevoegd, zoals zuivelproducten. Ook kunnen vezels worden gebruikt om een ander ingrediënt, zoals bijvoorbeeld suiker, (deels) te vervangen.
Verschillende soorten vezels
Er zijn verschillende soorten vezels, met ieder hun eigen functies. Vezels kunnen worden onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels worden ook wel oplosbare vezels genoemd. Deze vezels worden gefermenteerd (afgebroken) in de dikke darm. Deze dienen als voeding voor de goede bacteriën in de darm, maar ook als voeding voor de darmcellen zelf. Hiermee dragen de vezels bij aan een goede afweer doordat de bacteriën en darmcellen die worden gevoed het immuunsysteem ondersteunen en ervoor zorgen dat ziekteverwerkers minder kans krijgen in het lichaam. Fermenteerbare vezels komen voor in groenten, fruit, peulvruchten en bepaalde granen. Dan zijn er ook de niet-fermenteerbare vezels, deze vezels worden niet door bacteriën in de darmen afgebroken. Ze blijven intact en kunnen vocht opnemen. Hierdoor vergroten ze het volume van de ontlasting en houden ze deze soepel. De niet-fermenteerbare vezels dragen bij aan een goede stoelgang en komen voor in volkoren graanproducten, bonen, wortelen, kool en zemelen.
Waarom zijn vezels gezond?
Hierboven werd al genoemd dat vezels bijdragen aan een beter immuunsysteem en bijdragen aan een betere stoelgang. Ook hebben voedingsvezels een gunstige werking op de ‘slechte’ LDL-cholesterol in ons bloed. Deze cholesterol vormt een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Vezels zorgen ervoor dat het LDL-cholesterolgehalte in het bloed wordt verlaagd. Wat het risico op hart- en vaatproblemen verkleint. Daarnaast zorgen vezels ervoor dat we langer vol zitten. Vezels leveren geen calorieën maar zorgen er wel voor dat we langer vol zitten. Dit kan helpen bij het afvallen. Verder zorgen vezels voor een betere opname van mineralen door het lichaam. Mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium zijn belangrijke stoffen die helpen bij allerlei processen in ons lichaam.
Eet voldoende vezels!
Vezels zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en het wordt daarom aangeraden om voldoende vezels binnen te krijgen. Om de effecten van alle vezels te benutten kunt u het best verschillende vezelrijke voedingsmiddelen eten om alle positieve effecten van deze vezels te benutten. Vezels zijn te vinden in allerlei soorten groente en fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten.