Suiker is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het voedsel dat dagelijks geconsumeerd wordt. Ook in producten waarvan men denkt dat deze geen suiker bevatten, kan toch suiker zijn verwerkt. Het wordt daarom ook niet voor niets gezien als een verborgen gezondheidsrisico. Naast dat suiker slecht is voor het lichaam, kan het ook invloed hebben op de mentale gezondheid.
Suiker vraagt naar meer
Bij het eten van producten die rijk zijn aan suiker, wordt het beloningssysteem in de hersenen geactiveerd, net als bij het gebruik van genotsmiddelen. Suiker zorgt voor de afgifte van dopamine, dat een prettig gevoel geeft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld alcohol, is er bij suiker gelukkig niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te krijgen. Van een echte verslaving kan dus niet gesproken worden. Wel kan het zijn dat, tijdens het eten van suikerrijke producten, het moeilijker is om te stoppen met eten. Wat uiteindelijk leidt in meer eten dan dat gezond is voor het lichaam.
Teveel suiker maakt dik
Van suiker zelf wordt het lichaam niet dik. Maar teveel suiker eten of drinken kan wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Suiker bevat veel calorieën en het overmatig gebruik hiervan kan ervoor zorgen dat het lichaam te dik wordt. De helft van al het suiker dat in Nederland wordt ingenomen, komt uit overbodige extra’s zoals koek, gebak, snoep en frisdrank. Het lichaam heeft deze extra’s helemaal niet nodig en het schrappen van deze extra’s kan al veel verschil maken.
Heel veel suiker kan het risico op diabetes en hart- en vaatziekten vergroten
Suiker wordt soms ook wel een verborgen health risk genoemd en dat is niet voor niets. In het begin leidt het overmatig gebruik van suiker tot een toename van het gewicht. Maar op lange termijn, een jarenlang overschot aan suiker, kan het leiden tot allerlei ongemakken. Suiker kan niet alleen bijdragen aan het niveau van insuline in het bloed, maar ook het cholesterolgehalte en het glucosegehalte. Dit verhoogt het risico op diabetes type II. Wanneer deze factoren samenkomen, kan de kans op hart- en vaatziekten verhoogd worden. Het risico op hart- en vaatziekten verkleinen? Wij hebben diverse supplementen in onze webshop verkrijgbaar die het risico verkleinen.
Suiker beïnvloedt de hormoonbalans
Teveel insuline, dat kan worden veroorzaakt door jarenlang overmatig gebruik van suiker, verhoogt niet alleen het risico op ziektes zoals diabetes type II en hart- en vaatziekten. Te veel insuline beïnvloedt ook de hormoonbalans in het lichaam. Wanneer het lichaam regelmatig te veel insuline aanmaakt, dan wordt er vet opgeslagen in het lichaam. Insuline wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd. De lever ziet de aanmaak van insuline als een signaal om het overschot aan glucose op te slaan als vet.
Suiker zorgt voor een dip in energie en emoties
Het eten van veel suiker kan direct leiden tot het krijgen van extra energie, alleen vrij snel kan het lichaam ook in een energiedip belanden. Dit komt doordat snelle suikers pieken in het bloedsuikerspiegel veroorzaken, waardoor de energie snel weer verdwijnt en een eetbui op de loer ligt.
Ook kan suiker de emoties beïnvloeden. Een overschot zorgt voor een overprikkeling van endorfines waardoor personen zich nerveus, onrustig of overprikkeld kunnen voelen. Overmatig suikergebruik kan op lange termijn zelfs zorgen voor moeite met concentratie, lusteloosheid en sombere gevoelens. De pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kunnen ook voor emotionele uitbarstingen zorgen.