Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine dat ook wel bekend is als cobalamine. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Deze bloedcellen zijn weer nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren. Ook is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten. Daarnaast kan vitamine B12 voorkomen in plantaardige producten zoals algen of zeewier. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede. Ook kan het neurologische gevolgen hebben zoals spierzwakte, geheugenverlies en tintelingen in de vingers. Het lichaam kan vitamine B12 opslaan waardoor het een voorraad heeft en een tekort niet snel voorkomt. Het lichaam maakt altijd eerst de opgeslagen voorraad op wanneer er weinig of geen vitamine B12 binnenkomt.
Medicatie die een vitamine B12 tekort kan veroorzaken
Een vitamine B12 tekort kan ontstaan wanneer u weinig of geen dierlijke producten eet. Een tekort kan ook ontstaan wanneer het lichaam niet in staat is om B12 goed op te nemen omdat het lichaam te weinig van het eiwit Intrinsic Factor heeft of als gevolg van een aandoening of infectie waarbij de productie van het maagzuur is verminderd. Bij ouderen neemt de productie van maagzuur af waardoor zij vaker kampen met een B12 tekort. Ook zijn er medicijnen die een B12 tekort kunnen veroorzaken.
Er zijn verschillende maagzuurremmers die de opname van vitamine B12 kunnen verminderen. Deze worden vaak voor langere tijd voorgeschreven. Het kan gaan om protonpompremmers zoals Pantoprazol, Nexium en Losec maar ook om Histamine-2-receptor-blokkers zoals ranitidine of cimetidine. In de bijsluiter staat meestal vermeld dat de medicijnen de opname van B12 verminderen. Een ander medicijn dat kan leiden tot vitamine B12 tekort is Metformine. Deze medicatie wordt voorgeschreven bij diabetes type 2 en vermindert de aanmaak van glucose. Bij langdurig gebruik kan een B12 tekort ontstaan.
Andere medicijnen die een B12 tekort als gevolg kunnen hebben zijn Colchicine bij jicht, Questran voor het verlagen van cholesterol, kaliumtabletten en lachgas.
Wat doen aan een B12 tekort
Wanneer u één van de hiervoor genoemde medicijnen krijgt voorgeschreven, kan u last krijgen van een vitamine B12 tekort. Belangrijk is dat het tekort snel aangepakt wordt. Om een tekort te voorkomen is het aan te raden om bij gebruik van deze medicijnen ook preventief vitamine B12 in de vorm van een supplement in te nemen, om een tekort te voorkomen. Ook door het eten van bepaalde voeding kan B12 worden binnengekregen. Wanneer door bijvoorbeeld de huisarts al is vastgesteld dat sprake is van een B12 tekort dan kan dit worden aangepakt met behulp van supplementen met een hoge dosis B12.
B12 werkt nauw samen met B11 en B6. Een B complex met optimale doseringen verdient daarom de voorkeur. Overigens werken B vitaminen in het algemeen het best wanneer het hele spectrum voldoende aanwezig is. Het is aan te bevelen een B complex te gebruiken met in elk geval actieve vormen (co-enzymatische vormen) van vitamine B11 en B12, omdat deze het allerbest worden opgenomen.