10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Alles over vitamine B12

Alles-over-Vitamine-B12

Vitamine B12 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Het vitamine B-complex bestaat uit meerdere wateroplosbare vitaminen, waaronder vitamine B12. Een andere benaming voor vitamine B12 is cobalamine. Vitamine B12 komt voor in verschillende vormen zoals methylcobalamine, hydroxycobalamine en cyanocobalamine. Methylcobalamine is de co-enzymatische of actieve vorm van B12 die in tegenstelling tot de vorm cyanocobalamine zeer efficiënt door het lichaam wordt opgenomen omdat het lichaam deze vorm niet eerst hoeft om te zetten.

Onderwerpen in dit artikel:

Wat doet vitamine B12?

Vitamine B12 is op veel systemen in het lichaam van invloed, zo speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen, die nodig zijn om zuurstof naar het bloed te vervoeren. Daarnaast draagt vitamine B12 bij aan de energievoorziening in het lichaam. Het helpt energie vrij te maken uit koolhydraten, eiwitten en vetten die we via onze voeding binnenkrijgen. Ook helpt het vermoeidheid te verminderen en zorgt vitamine B12 voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Waar zit vitamine B12 in?

Het lichaam maakt vitamine B12 zelf niet aan, maar krijgt B12 vitaminen alleen binnen uit voeding via dierlijke producten. Dierlijke producten met vitamine B12 zijn vlees, vis, eieren, melk en melkproducten. Ook kan vitamine B12 voorkomen in plantaardige producten zoals gedroogd zeewier of algen. Een groot deel hiervan is echter niet actief en wordt niet goed door het lichaam opgenomen. Vegetariërs of veganisten die geen vlees eten en geen of weinig andere dierlijke producten zoals kaas, melk en eieren, hebben een grote kans op een vitamine B12 tekort. Daarnaast kan de inname van vitamine B12 kan ook door bepaalde medicijnen of alcohol snel worden afgebroken waardoor ook een tekort kan ontstaan.

Vitamine B12 supplement

Wanneer je weinig tot geen dierlijke producten binnenkrijgt, wordt aangeraden om vitamine B12 supplementen te slikken om een tekort aan B12 vitamine te voorkomen. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede of het kan neurologische gevolgen hebben.

In voedingssupplementen is vitamine B12 in verschillende vormen beschikbaar. Aangeraden wordt om vitamine B12 in co-enzymatische vorm in te nemen, dit is de actieve vorm methylcobalamine. Deze vorm van vitamine B12 hoeft niet meer door het lichaam worden omgezet naar een ander vorm maar kan gelijk door het lichaam worden opgenomen. Deze actieve vorm van vitamine B12 komt voor in de kwalitatief betere voedingssupplementen, let hier goed op. Indien je kiest voor supplementen met een andere vorm van vitamine B12 dan moet het lichaam de vitamine eerst omzetten, met het risico dat dit niet lukt en het lichaam geen vitamine B12 opneemt.

Waarom hebben vitamine B12 tabletten een hoge dosering?

Vitamine B12 tabletten hebben een hoge dosering (1.000 mcg). Dit is omdat het tablet ook bedoeld is voor mensen waarbij de opname van B12 via de normale route, met intrinsic-factor in de maag, is verminderd. Dit komt voor bij ouderen en mensen die maagzuurremmers gebruiken. Uiteindelijk neem je 1% van een B12-tablet passief op via de goed doorbloede mondholte. Bij een dosering van 1.000 microgram neem je dan dus 10 microgram op. Dit is ruim voldoende voor de dagelijkse aanbeveling. Daarnaast zijn er ook tabletten met een lagere dosering B12, zoals multivitaminen tabletten.

Meer informatie over Vitamine B12? Neem dan gerust contact op met ons advies team, door te mailen naar: info@perfecthealth.nl of telefonisch via: 020 – 2809200.

Referenties:

Vitamine-info: https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b12/

Voedingsdeskundige Sytske de Waart: https://www.vegetariers.nl/lekker/magazine/feiten-fabels/waarom-hebben-vitamine-b12-tabletten-zon-hoge-dosering

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.