Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vitamine B3

vitamine-b3-blog

Vitamine B3 is een deel van het vitamine B-complex dat uit 8 vitamines B bestaat. Een andere naam voor deze wateroplosbare vitamine is niacinamid. Niacinamid kan in twee vormen aanwezig zijn in de voeding als nicotinezuur van nicotinamide. Het lichaam kan zelf ook deels vitamine B3 creëren uit het aminozuur tryptofaan dat bestandsdeel is van de eiwitten uit voeding. De beschrijving van de functie van vitamine B3 is, waar de vitamine in de dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine is.

Wat doet vitamine B3?

Vitamine B3 is net als vitamine B1 en B2 belangrijk voor de energiehuishouding. Het draagt ​​bij aan de aanmaak van gebruik in het lichaam en op die manier aan de energiehuishouding en een sportief en fit gevoel. Verder zorgt vitamine B3 voor het goed functioneren van het uiterlijk en draagt ​​bij aan de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen en de concentratie. Ook is de vitamine goed voor de slijmvliezen, helpt het bij vermoeidheid en draagt ​​het bij aan het bewaren van een normale huid.

Waar komt vitamine B3 in voor?

Vitamine B3 komt voor in diverse voedingsmiddelen zoals vlees, vis, volkoren graanproducten, zaden, noten, aardappelen en groenten. Bronnen die veel vitamine B3 bevatten tonijn, kip en kalkoen, rundvlees, lever, zonnebloempitten, pinda’s, avocado en groene erwten. Het lichaam kan vitamine B3 delen uit het aminozuur tryptofaan. Bij de aanmaak veroorzaakt producten zoals eieren en zuivel ook bij. Omdat vitamine B3 in water oplosbaar is, is het van belang om niet te kleine stukken in weinig water te koken om zoveel mogelijk van vitamine de behouden. De vitamine kan goed tegen verhitting en gaat bij het bakken van bijna niet verloren.

De hoeveelheid vitamine B3
Voor vitamine B heeft de gezondheidsraad de referentie inname voor volwassen vrouwen de 12 en 14 milligram per dag en voor volwassen mannen tussen de 15 en 19 milligram per dag. Een vitamine B3 tekort komt niet snel voor. Eiwitrijke voeding zorgt ervoor dat het lichaam zelf vitamine B3 aanmaakt en bevat een gevarieerd voedingspatroon ook voldoende vitamine B3. Bepaalde stoffen kunnen echter vitamine B3 in het lichaam afbreken zoals alcohol, antibiotica of de anticonceptiepil. Wanneer wel een ontstaat kan dit verandering in de huid veroorzaken veroorzaakt irritaties en uitslag. Ook kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan. Bij een tekort aan B3 kunnen voedingssupplementen worden vitamine.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.