10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vitamine B6

Vitamine B6 - Perfect Health

Vitamine B6 is een wateroplosbare vitamine die onderdeel uitmaakt van het vitamine B-complex dat uit meerdere B vitaminen bestaat. Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd. Vitamine B6 kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt maar krijgen we binnen uit voeding. Naast pyridoxine komt B6 ook voor in een net iets andere vorm als pyridoxal of pyridoxamine. De verschillende vormen van vitamine B6 werken uiteindelijk hetzelfde in het lichaam. Ze worden door de darmen opgenomen en omgezet in pyridoxal en vervolgens via het bloed naar de lever vervoerd waar het wordt omgezet in de biologische actieve vorm pyridoxalfosfaat. Vitamine B6 doet in deze vorm zijn werking in het lichaam. De betere supplementen met vitamine B6 bevatten pyridoxalfosfaat, de actieve vorm van B6.

Wat doet vitamine B6?

Vitamine B6 heeft verschillende functies in het lichaam. Het draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, aan de normale werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel en het reguleert de werking van bepaalde hormonen en de vitamine is nodig voor groei.

Waar komt vitamine B6 in voor?

B6 vitamines komen voor in verschillende voedingsmiddelen. Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, vis, eieren, aardappelen, graanproducten en peulvruchten. Kleinere hoeveelheden B6 vitamines bevinden zich in groenten, kaas en melk. Vitamine B6 wordt ook toegevoegd aan voedingssupplementen.

Hoeveel vitamine B6 heeft u nodig?

De benodigde hoeveelheid aan B6 vitamines verschilt per geslacht en leeftijdsgroep. Er zijn gevallen waarin men extra behoefte heeft aan vitamine B6 bijvoorbeeld wanneer u vaak moe bent of stress heeft. Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit voeding en geeft ondersteuning bij geestelijke inspanning.

In Europa is een veilige bovengrens voor vitamine B6 vastgesteld van 25 milligram per dag. Door de Nederlandse overheid is voor voedingssupplementen een maximum van 21 milligram per dagdosering bepaald. Dit is lager dan de veilige bovengrens van 25 milligram per dag, omdat we ook vitamine B6 via voeding binnenkrijgen.

Vitamine B6 supplement
In de afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de veiligheid van vitamine B6. Aanleiding hiervoor zijn meldingen van klachten over bijwerkingen van een vorm van vitamine B6: pyridoxine. Men zou tintelingen of gevoelloosheid ervaren. De situaties waarin bijwerkingen voorkomen zijn onduidelijk en ook lijken ze niet vaak voor te komen.

Er zit een groot verschil tussen voedingssupplementen die vitamine B6 bevatten. Goedkope vitamine B6 supplementen bevatten veelal de vorm pyridoxine die het lichaam zelf nog moet omzetten. Wanneer dit niet gebeurt kan het zich opstapelen in het lichaam en mogelijk klachten of risico’s veroorzaken. Het is daarom van belang om te kiezen voor een voedingssupplement dat de actieve vorm van vitamine B6 bevat: Pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P). In tegenstelling tot pyridoxine hoeft deze actieve vorm niet meer in het lichaam te worden omgezet maar deze is direct beschikbaar. Daarnaast is deze vorm veiliger en zijn er sterke vermoedens dat bij het gebruik van deze vorm geen klachten optreden. Daarbij zijn in normale gevallen supplementen met een dossering lager dan 21 milligram vitamine B6 veilig.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.