10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vitamine D

Vitamine D | Perfect Health

Vitamine D is officieel geen vitamine maar een vet oplosbare hormoonachtige stof. Vitamines kan het lichaam niet zelf aanmaken, het lichaam moet deze binnenkrijgen door voeding of met behulp van supplementen. Hormonen zoals vitamine D kan het lichaam wel zelf aanmaken. Het lichaam vormt namelijk vitamine D onder invloed van zonlicht dat op de huid valt. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die vitamine D leveren. Vitamine D kent 2 vormen: vitamine D2 is de plantaardige variant en vitamine D3 de dierlijke variant. Vitamine D3 is ook de vorm die we zelf synthetiseren uit de zon, deze variant kan dan ook beter worden opgenomen door het lichaam. Vitamine D heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D draagt bij aan verschillende lichaamsfuncties. Het zorgt er ten eerste voor dat calcium en fosfor uit voeding goed in het lichaam worden opgenomen en in de botten en tanden worden vastgelegd tijdens de groei. Dit zorgt voor stevige botten en tanden en draagt bij aan het zoveel mogelijk beperken van het risico op botontkalking op latere leeftijd. Daarnaast draagt vitamine D bij aan het in stand houden van een goede spierfunctie en is het van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D wordt ook wel de zonvitamine genoemd, het lichaam kan namelijk vitamine D via zonlicht aanmaken. Verder komt vitamine D ook in kleine hoeveelheden voor in voeding. Plantaardige bronnen van vitamine D2 zijn verschillende soorten paddenstoelen en bepaalde soorten schimmels. Vitamine D3 komt voor in vette vis zoals makreel, tonijn en haring en daarnaast ook in eieren, melkproducten en vlees. Ook wordt vitamine D aan onder andere margarine en halvarine toegevoegd.

Vitamine D suppletie

Miljoenen Nederlanders hebben een tekort aan vitamine D. Dit komt door een structureel tekort aan voldoende zonuren.  Het advies luidt dan ook om extra vitamine te slikken in de vorm van een supplement. Dit geldt helemaal voor risicogroepen, die een hogere behoefte aan vitamine D, zoals mensen met een donkere huid of ouderen (vooral die veel binnen zitten).  Daarnaast verhinderen onder andere zonnebrandcrème en huid bedekkende kleding de opname van vitamine D.  En nu hebben we het over een tekort, wat zeer nadelig is voor een goede gezondheid. Maar een optimale (preventieve) vitamine D spiegel in het bloed is juist in het voordeel van een goede gezondheid. Reden te meer om extra vitamine D bij te slikken.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.