Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vitamine- en mineraaltekorten in de toekomst

vitamine tekort

Vitaminen en mineralen zijn beide onmisbaar voor het lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij onder andere de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Daarnaast zijn ze ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Het lichaam kan zelf geen vitaminen en mineralen aanmaken, ze komen van nature voor in onze voeding. In bepaalde wereldregio’s zijn er al tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine D en E, K2, calcium en foliumzuur. Uit een recent door de Universiteit van Illinois gepubliceerd onderzoek1 waarin de veranderingen in voedsel- en voedingszekerheid tot 2050 zijn onderzocht, blijkt dat vitamine- en mineraaltekorten veelvoorkomend blijven de komende dertig jaar.

De oorzaak van de tekorten

Volgens de resultaten uit het hiervoor genoemde onderzoek, zal de grootste uitdaging in de komende jaren tot 2050 niet liggen in het leveren van voldoende calorieën, maar in het leveren van voeding die rijk is aan belangrijke voedingsstoffen. In de 20e eeuw hebben de meeste landen zich vooral op de toename van voedselproductie gericht. Inkomensgroei en klimaatverandering vormen echter wereldwijd een bedreiging voor duurzame voeding en voldoende beschikbaarheid van micronutriënten. Door de inkomensgroei zijn er meer voedingsmiddelen beschikbaar, wat kan leiden tot overconsumptie en uiteindelijk overgewicht. Ook blijkt dat er in landen waar economische groei plaatsvindt, dat van traditionele diëten naar westerse diëten wordt verschoven waarin meer hoge hoeveelheden verzadigd vet, suiker en zout voorkomen en worden ingenomen. Klimaatverandering zorgt ervoor dat landbouwproductiviteit lager wordt en de prijzen van producten omhoog gaan. Het voedselaanbod voor arme mensen wordt hierdoor kleiner en nutriëntrijke voeding zoals groente en fruit worden duurder. Men zal over het algemeen gaan kiezen voor goedkopere producten met minder voedingsstoffen. Ook kan klimaatverandering een negatief effect hebben op de voedingswaarde van gewassen en dierlijke producten.

Vitamine en mineraaltekorten

Vitaminen en mineralen waarvan wereldwijd tot 2050 een inadequate inname wordt verwacht zijn onder andere vitamine D en E, calcium en foliumzuur. Vitamine D kan het lichaam zelf aanmaken onder invloed van de zon. Voeding levert relatief weinig vitamine D, waardoor verrijkte voeding en suppletie van groot belang is. Vitamine E komt voor in bijvoorbeeld noten, volkorengranen en groene bladgroenten. De verwachting is dat de productie van dit voedsel in de toekomst zal afnemen waardoor een tekort zal ontstaan. Calcium komt vooral voor in dierlijke producten. Dankzij vitamine D wordt calcium goed opgenomen in het lichaam. Uit het onderzoek blijkt dat groepen met een hoger inkomen meer producten eten met een hogere calciuminname dan groepen met een lager inkomen. Een tekort aan calcium kan ook komen door een tekort aan vitamine D waardoor het lichaam calcium minder goed opneemt. Foliumzuur komt vooral voor in groene groenten. In veel landen waaronder Nederland, krijgen we foliumzuur vaak niet voldoende binnen. Omdat foliumzuur een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van een ongeboren kind waardoor suppletie van foliumzuur wordt aangeraden tijdens de zwangerschap.

De tekorten tegengaan
Uit het onderzoek blijkt dat de verwachting is dat de tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen blijven optreden, tenzij voedingsrijke voedingsmiddelen meer beschikbaar en beter betaalbaar worden. Er wordt aanbevolen om landen te laten kijken hoe ze hun inwoners meer voedsel kunnen leveren dat rijk is aan voedingsstoffen, zodat voldoende vitaminen en mineralen worden ingenomen. Onderzoeksinstituten moeten zich gaan richten op duurzame voedselzekerheid en het verbeteren van de voedingswaarde door voedingsmiddelen te verrijken met vitaminen en mineralen. Een andere wijze om tekorten tegen te gaan is om vitaminen en minarelen uit voeding aan te vullen met behulp van supplementen.

 

 

Bron: [1] Nelson, Gerald; Bogard, Jessica; Lividini, Keith; Arsenault, Joanne; Riley, Malcolm; Sulser, Timothy B.; Wiebe, Keith D.; Rosegrant, Mark W.; et al. 2018. Income growth and climate change effects on global nutrition security to mid-century. Nature Sustainability 1(12): 773-781. https://doi.org/10.1038/s41893-018-0192-z

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.