Depressie is een gezondheidsprobleem die valt onder de stemmingsstoornissen. Mensen die een depressie hebben kunnen ondergedompeld raken in somberheid. Deze psychische verstoring komt veel voor. Iedereen kan er last van krijgen. In Nederland heeft zo’n 5 procent van de mensen jaarlijks een depressie. Bijna 19% van de mensen in Nederland heeft ooit gedurende zijn of haar leven een depressie gehad. Er zijn verschillende subtypen depressies. De ene depressie gaat voorbij, terwijl de andere niet vanzelf voorbij zal gaan. Een depressie ontstaat vrijwel altijd door een combinatie van verschillende factoren. Dit kan een combinatie zijn van erfelijkheid, persoonlijke eigenschappen en wat een persoon meemaakt in zijn leven. Er zijn personen die aanleg hebben voor een depressie, anderen worden beïnvloed door omstandigheden. Ook zijn er vele aanwijzingen dat gezonde voeding samengaat met een goede geestelijke gezondheid. Kans op een depressie kan worden verminderd of voorkomen door ons brein met behulp van voedsel gezond te houden.
Depressie door slechte voeding
Er zijn vele aanwijzingen dat gezonde voeding kan bijdragen aan een goede geestelijke gezondheid. Voor het functioneren van ons brein zijn bouwstoffen uit voeding nodig. Wanneer we langere tijd ongezond eten zorgt dit ervoor dat ons brein niet meer de juiste bouwstoffen heeft om optimaal te werken. Dit kan leiden tot een concentratiestoornis, leerproblemen maar ook tot een depressie. Het risico op een depressie wordt verhoogd wanneer een dieet essentiële voedingsstoffen mist. Hierbij geldt dat slechte voeding een rol kan spelen in het veroorzaken van een depressie, maar dat de juiste voeding mogelijk ook een depressie kan voorkomen of genezen. Er zijn diverse natuurlijke ingrediënten en supplementen die je kunt verwerken in een dieet om een bestaande depressie te behandelen of om juist een depressie te voorkomen.
Gezonde voeding om een depressie te voorkomen of te verhelpen
Een gezonde levensstijl helpt bij het voorkomen en genezen van een depressie. Onder een gezonde levensstijl vallen onder andere een goed dag- en nachtritme, voldoende beweging, voldoende daglicht en gezonde voeding. Ons dagelijks eetpatroon aanpassen kan een enorme impact op de gezondheid van ons brein hebben, wat bijdraagt aan het voorkomen van een depressie. Daarbij is het belangrijk om de suikerinname te beperken. Suikers zorgen er slechts voor dat we ons tijdelijk goed voelen. Beperk ook de inname van alcohol en cafeïne. Beide zorgen voor energie maar daarop volgt een langere dip. Hierdoor kunnen stemmingswisselingen, slapeloosheid, angsten en depressies ontstaan.