Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Waarom bewegen gezond is

We horen het vaak genoeg: bewegen is gezond! Waarom bewegen gezond is, hoeveel en hoe we moeten bewegen om van de voordelen van het bewegen te kunnen profiteren is echter niet bij iedereen bekend. In deze blog leest u hoeveel beweging wordt aangeraden en welke voordelen u kunt ondervinden wanneer u voldoende beweegt.

Beweegrichtlijnen

Door de gezondheidsraad zijn beweegrichtlijnen opgesteld op basis waarvan u kunt vaststellen of u wel genoeg beweegt. Volgens deze beweegrichtlijnen zouden volwassenen iedere week minstens twee en een half uur matig intensief moeten bewegen. Voor kinderen is dit wekelijks minstens een uur. Daarnaast worden voor zowel volwassenen als kinderen spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen. Onder matig intensief bewegen vallen activiteiten waarbij de hartslag en ademhaling iets omhoog gaan, maar waarbij praten mogelijk blijft zoals fietsen, wandelen en rustig zwemmen. Ook de wat zwaardere huishoudelijke klussen zoals werken in de tuin of het wassen van de ramen vallen hieronder. Onder zwaar intensief bewegen vallen activiteiten waarbij men zwaarder gaat ademhalen en soms zelfs moet hijgen zoals het beoefenen van de sporten voetbal en hockey maar ook hardlopen of wielrennen.

Door elke dag in ieder geval een half uurtje te bewegen komt u al ruim aan het advies voor matig intensieve beweging. Voldoende beweging kan vervolgens zorgen voor diverse positieve effecten.

 

Vermindering van stress

Beweging is ontzettend belangrijk voor wie last heeft van stress. Doordat u zich tijdens het bewegen op de ademhaling en beweging die u maakt focust, zal dit zorgen voor rust in uw hoofd. Een lange wandeling of een sportles zal ervoor zorgen dat uw hoofd zich leegmaakt. Bij matig tot intensieve beweging maakt uw lichaam endorfines aan. Deze hormonen bestrijden de stresshormonen in het lichaam en zorgen ervoor dat u zich zowel lichamelijk als geestelijk meer ontspannen voelt.

Een gezond hart
Bewegen is dé manier om zowel de bloedvaten als de longen en het hart gezond te houden. Door regelmatig te bewegen wordt het bloed efficiënter en sneller door het lichaam gepompt. Dit zorgt voor toevoer van zuurstof naar de spieren en organen en dat de longen hard aan het werk worden gezet. Het lichaam neemt bij voldoende beweging zuurstof beter op waardoor het lichaam beter functioneert en de kans op een verhoogd cholesterol en het dichtslibben van aders verkleint.

U slaapt beter
Wanneer u moeite heeft met slapen is meer beweging mogelijk een uitkomst. Zo zou voldoende beweging ervoor zorgen dat u sneller slaapt maar ook dat de kwaliteit van uw slaap verbetert. Dit zorgt er weer voor dat u overdag meer uitgerust bent wat uw concentratie en productiviteit gedurende de dag ten goede komt. Beweeg niet te intensief vlak voor u gaat slapen. Dit kan er juist voor zorgen dat u te veel energie heeft om in slaap te vallen.

Meer energie en een verbeterde conditie
Beweging kan een boost geven aan uw energiepijl. Wanneer u matig tot intensief beweegt werken het hart en de longen om het bloed door het lichaam te pompen. Zo zorgen ze voor toevoer van zuurstof in het lichaam. Dit zorgt voor meer energie. Het is daarom aan te raden om te gaan sporten ook wanneer u juist moe bent na een lange werkdag. U zult zich na afloop een stuk energieker voelen! Naast meer energie verbetert u ook uw conditie doordat uw bloedsomloop efficiënter gaat werken, de doorbloeding van het lichaam verbetert en uw longcapaciteit vergroot door regelmatig te sporten.

Versterking van de botten
Feit is dat naarmate u ouder wordt, uw botten brozer worden door botontkalking. Botontkalking kan deels worden tegengegaan door regelmatig te sporten voor gezonde botdichtheid. Activiteiten waarbij de botten het gewicht moeten dragen zijn daarbij goed zoals hardlopen, fitnessen of stevig wandelen.

Een verbeterde spijsvertering
Voldoende bewegen kan zorgen voor een verbeterde spijsvertering. Lichaamsbeweging bevordert namelijk de beweging van de darmen wat weer van groot belang is voor de vertering van voedsel en stoelgang.

Een gezond gewicht
Regelmatig bewegen kan u helpen met het afvallen of om op gewicht te blijven. Bewegen verhoogt de stofwisseling en het verbanden van calorieën. Daarnaast bouwt u meer spiermassa op, meer spieren zorgen er weer voor dat het lichaam meer energie verbrandt. Wanneer u meer calorieën binnenkrijgt dan u verbrandt, heeft dit als resultaat dat u afvalt.

Zelfvertrouwen en sociale contacten
Door te bewegen en te sporten maakt het lichaam ‘gelukshormonen’ aan die ervoor zorgen dat u zich beter voelt. Daarnaast kan door de opbouw van spiermassa uw lichaamshouding positief veranderen en ervoor zorgen dat u letterlijk en figuurlijk beter in uw vel zit en u daardoor zelfverzekerder voelt. Een bijkomend positief effect van sporten en bewegen kunnen sociale contacten zijn zoals de vriend of vriendin waarmee u gaat sporten, de contacten die u opdoet bij een sportclub of -vereniging of de mensen die u tegenkomt tijdens een heerlijke wandeling in de natuur!

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.