10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Waarom een dieet niet werkt

Waarom een dieet niet werkt | Blog | Perfect Health

Iedereen die weleens heeft geprobeerd om te diëten herkent het volgende vast. In het begin verloopt alles soepel, je houdt je strikt aan het dieet en de kilo’s vliegen eraf. Na verloop van tijd houd je je wat minder goed aan het dieet en uiteindelijk val je weer terug in je oude eetgewoontes. Dit zorgt ervoor dat je weer kilo’s aankomt, je weer terug op je oude gewicht komt én je weer van voor af aan kunt beginnen. Dit is het welbekende jojo-effect.
Er zijn diverse onderzoeken en dieetstudies die allemaal hetzelfde uitwijzen, men begint een dieet met een vliegende start maar na een bepaalde periode is het overgrote deel op een enkeling na weer terug bij het oorspronkelijke gewicht of is men zelfs zwaarder dan toen men aan een dieet begon.

In deze blog noemen we een aantal belangrijke redenen waarom een dieet niet werkt voor blijvend gewichtsverlies en wat de reden is waardoor je vaak al snel weer in je oude patroon vervalt. Wil je blijvend afvallen? Lees hieronder dan ook wat wél werkt.

Een dieet is te streng

Je start meestal een dieet met het idee om een aantal kilo’s kwijt te raken en start vanaf dat moment een bepaald eetpatroon. Dit eetpatroon is vaak compleet anders dan het huidige eetpatroon. Je eet een stuk minder wat al snel resulteert in een honger gevoel of zelfs in tekorten. Omdat een dieet vaak streng is, is het lastig om het vol te houden. Vroeg of laat wijk je af van de strenge regels en voor veel mensen voelt dit als falen waarna de handdoek in de ring wordt gegooid en men zich vervolgens volledig laat gaan. Dit wordt het ‘what the hell effect’ genoemd. Voor velen is het lastig om hierna de draad weer op te pakken, wat er vaak toe leidt dat je stopt met diëten en weer in het oude eetpatroon vervalt.

Een dieet is mentaal te zwaar

Naast dat een dieet lichamelijk zwaar kan zijn, is een dieet vaak ook mentaal te zwaar. Het woord ‘dieet’ heeft voor veel mensen een negatieve lading. Voordat aan het dieet wordt begonnen kan je hier al als een berg tegenop zien. Dit zorgt meteen al voor een slechte start. Een negatieve mindset draagt niet bij aan het volhouden van een dieet. Ook wanneer je al vaker hebt geprobeerd om af te vallen zonder resultaat, kan het zelfvertrouwen na afloop van ieder dieet een flinke deuk hebben opgelopen. Dit draagt niet bij aan een nieuwe dieetpoging.

Een dieet is slechts tijdelijk

Een dieet wordt bijna door iedereen beschouwd als tijdelijk met als doel om een aantal kilo’s kwijt te raken. Vaak duurt het dieet een aantal weken of maanden en houdt het daarna op. Misschien ben je na afloop van de periode de kilo’s kwijt en ga je op eigen kracht verder. Er zijn geen regels meer en de oude eetgewoontes sluipen er al snel weer in. Voor je het weet verval je weer in je oude eetpatroon en vliegen de kilo’s er ook weer aan. Een dieet wordt gezien als tijdelijke oplossing en leert je niet om je gedrag en eetgewoontes te veranderen waar door je steeds weer terugvalt in hetzelfde patroon.

Wat werkt dan wel?

Wil je blijvend afvallen dan zul je je eetgewoontes en gedrag met behulp van je mindset moeten veranderen. Ga stap voor stap voor een gezonde leefstijl waarbij de focus niet enkel ligt op afvallen maar op het aanleren van gezonde gewoontes die je een leven lang kunt volhouden. Het is belangrijk om te kiezen voor pure voeding met de juiste voedingswaarden. Eet zoveel mogelijk natuurlijk voedingsproducten zoals groente, fruit, noten, zaden, pitten en peulvruchten. Eet gevarieerd en eet zo min mogelijk voedsel zoals snoep, snacks en alcohol. Uiteraard is dagelijkse lichaamsbeweging ook essentieel wanneer je wilt afvallen. Pas je al het voorgenoemde toe op je levensstijl? Dan zul je merken dat je beter op gewicht zult blijven dan bij welk dieet dan ook! Wil je nog meer informatie over een gezonde leefstijl? Lees hier dan nog een aantal tips.

 

 

 

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.