Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Waarom is een avocado zo gezond?

Waarom is avocado gezond | Perfect Health

Botanisch gezien is de avocado een vrucht, maar omdat we deze meestal als groente eten wordt de avocado als groente gerekend; we noemen het ook wel een vruchtgroente. Sinds een aantal jaren is de avocado ontzettend populair en dat is logisch te verklaren. Avocado’s zijn namelijk niet alleen lekker, maar ook nog eens ontzettend gezond. Een avocado bevat vele voedingstoffen, vezels en gezonde vetten die er samen voor zorgen dat deze vruchtgroente diverse gezondheidsvoordelen biedt. 

Voedingstoffen, vezels en vetten in avocado

De avocado zit boordevol vitaminen en mineralen. Het is onder andere een bron van vitamine B6 en B11, vitamine C, vitamine E en de mineralen magnesium, koper, mangaan en kalium. Het mineraalgehalte in avocado is ontzettend hoog, zo’n 3 keer hoger dan in de meeste andere vruchten. Daarnaast bevatten avocado’s ook veel vezels. Per portie van 50 gram avocado gaat het om 3 gram vezels.

Een avocado bevat in tegenstelling tot andere groenten en fruit veel vet, zo’n 30 procent. Voor een gemiddelde avocado betekent dat 20 tot 25 gram vet. Het vet dat de avocado bevat betreft voornamelijk oliezuur. Dat is een onverzadigde vetsoort. Onverzadigd vet helpt het LDL-cholesterol verlagen dat kan bijdragen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. De avocado bestaat dus voornamelijk uit gezonde vetten en slechts een kleine hoeveelheid aan verzadigd vet. Het vet in de avocado zorgt er wel voor dat de vrucht veel calorieën bevat.

Gezondheidsvoordelen van de avocado

Hiervoor werd al benoemd dat de avocado onverzadigd vet bevat dat het LDL-cholesterol kan helpen verlagen. Een te hoog LDL-cholesterol is slecht voor de bloedvaten en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Avocado’s kunnen daarentegen helpen om het goede HDL-cholesterol te verhogen. Ook de vezels in avocado dragen bij aan een gezond cholesterol en daarnaast profiteert de spijsvertering van deze vezels doordat deze een stimulerend effect op de darmen hebben. De gezonde vetten in combinatie met het lage suikergehalte in de vrucht kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat van belang is voor een fit en energiek gevoel. Ook de vezels dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast draagt avocado bij aan de gezondheid en goede weerstand dankzij de vele vitaminen en mineralen die de vrucht bevat. Maar ook doordat het vet in de avocado helpt om vet oplosbare vitamines zoals vitamine D, E en K op te nemen. Wanneer je een avocado combineert met andere groenten, helpt de avocado met opname van voedingsstoffen uit die andere groenten. Verwerk de avocado bijvoorbeeld in een salade, eet een avocado in combinatie met verse groenten of maak er een heerlijke guacemole dip van!

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.