10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Waarom zijn light producten ongezond?

Waarom zijn light producten ongezond - PH

Steeds meer producten in de schappen worden aangeboden in een light variant waarbij het product vaak min of meer hetzelfde smaakt, maar minder suiker of vet bevat en in de meeste gevallen ook een stuk minder calorieën bevat dan de normale variant. Light producten worden daarom gezien als de ideale oplossing voor iedereen die wil afvallen, maar toch graag hetzelfde wil blijven eten. Toch zorgen light producten er zeker niet zomaar voor dat je afvalt en is de light variant slechter voor onze gezondheid dan de normale variant. Hoe dat precies zit, leggen we in deze blog uit!

Wat zijn light producten?

Light is een voedingsclaim die producenten voor een product mogen gebruiken wanneer deze 30% minder nutriënten bevat dan het originele product. Nutriënten kunnen zijn suikers, vetten en de hoeveelheid calorieën in een product. Daarbij is de enige eis dat op de verpakking van het product staat welke van de drie nutriënten verminderd is. Een light product bevat dus minder suiker, vet of calorieën maar om het product net zo smaakvol te kunnen maken als de normale variant worden er andere ingrediënten verhoogd of juist toegevoegd zoals suikers, zoetstoffen of zetmeel. Een light variant van chips bevat minder vetten maar een verhoogde hoeveelheid zetmeel. Bij light frisdranken bevat het drankje minder of geen suiker maar worden in de plaats daar van chemische zoetstoffen toegevoegd.

De reactie van het lichaam op zetmeel en zoetstoffen

Zoals hierboven aangegeven bevatten light producten zoals chips minder vetten maar wordt vaak extra zetmeel toegevoegd. Zetmeel is een goedkoop vulmiddel en een koolhydraat dat in het lichaam wordt omgezet naar suiker. Dit zorgt ervoor dat het lichaam dankzij de suikers in korte tijd veel energie krijgt en na de het dalen van deze piek uitgeput raakt en je enorm moe kunt worden. Daarnaast kan meer behoefte ontstaan aan snelle suikers.

In light producten met minder of geen suiker worden zoetstoffen toegevoegd. Namen van zoetstoffen zijn onder andere aspartaam, xylitol, acesulfaam en lacitol. Deze zoetstoffen worden vanwege de zoete smaak door het lichaam herkend als suiker waardoor in reactie daarop insuline wordt afgegeven. Insuline zet normaliter de suikers om in energie en voert deze door naar de cellen. Zoetstoffen zijn echter geen suikers, waardoor het lichaam deze niet op dezelfde wijze kan verwerken. Dit zorgt ervoor dat er nog meer insuline wordt geproduceerd. Zoetstoffen in light producten zorgen dus voor een verhoogde insulinespiegel, dit is een belangrijke oorzaak voor overgewicht. Er gaat geen energie naar de cellen waardoor overtollige insuline in het lichaam komt dat vervolgens wordt opgeslagen als vetreserve.

Daarnaast raakt ook het lichaam niet verzadigd door zoetstoffen en blijft de trek naar ongezonde suikerrijke producten bestaan of wordt deze juist aangewakkerd.

Light producten vervangen

Wanneer je graag wilt afvallen of voorkomen dat je aankomt, zijn light producten nooit de oplossing. Kies voor een gezonde levensstijl waarbij je light producten, producten met toegevoegde suikers en andere bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk laat staan. Kies voor onbewerkte voeding die het lichaam niet alleen vult maar vooral ook voedt en is voorzien van de benodigde vitaminen en mineralen. Voeding die het lichaam voedt, zorgt voor een beter en langer verzadigd gevoel waardoor je minder snel naar bijvoorbeeld suikerrijke tussendoortjes of andere bewerkte voedingsmiddelen zult grijpen. Naast een gezond gewicht zorgt deze voeding in combinatie met voldoende beweging voor een goed gevoel en minder kans op gezondheidsklachten.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.