Persoonlijk & deskundig advies? Bel 020 - 2809200
Veroudering Tegen Gaan

Waarom veroudering tegen gaan?

Veroudering is de combinatie van zowel lichamelijke, geestelijke als sociale verandering. Naarmate we ouder worden groeit ons lichaam, maar uiteindelijk leidt veroudering ook tot ‘verval’ van het lichaam. De eerste waarneembare tekenen van veroudering zijn bijvoorbeeld rimpels en grijze haren. Veroudering kan ook gepaard gaan met verschillende kwaaltjes, gezondheidsongemakken en heeft invloed op verschillende lichaamsfuncties. Zo worden we sneller vatbaar voor gezondheidsongemakken en herstellen we minder snel, maar kan ook ons zicht en gehoor verslechteren. Gedurende een mensenleven treedt bij iedereen veroudering op. Veroudering heeft verschillende oorzaken en kan versnellen door verschillende leefstijl- en omgevingsfactoren. Anderzijds zijn er ook manieren om het proces te vertragen.

De voornaamste oorzaken van veroudering

Er zijn verschillende theorieën over de precieze oorzaak van het ouder worden. De meest aanvaardbare theorie is die van cel verandering. Ons lichaam is opgebouwd uit cellen. Deze cellen delen, waardoor nieuwe cellen ontstaan. Doordat onze cellen zich blijven delen, treden er veranderingen op in ons lichaam en wordt het verouderingsproces in gang gezet. Tijdens de celdeling kunnen oorspronkelijke kenmerken van de cel beschadigd raken waardoor cellen slechter kunnen gaan werken, inactief worden of zelfs gevaarlijk worden. Hoe snel iemand ouder wordt is deels genetisch bepaald. De cellen en snelheid van celdeling verschillen per persoon. Dit proces kan worden beïnvloed door de vrije radicalen die in ons lichaam worden aangemaakt. Deze vrije radicalen binden zich aan onze cellen en verstoren het proces van de desbetreffende cel waardoor zij hun werking niet meer goed kunnen doen. Wanneer cellen beschadigd zijn of te kort zijn zodat ze zich niet meer kunnen delen, gaan de cellen dood. Het afsterven van cellen heeft veroudering als gevolg.

Veroudering voorkomen

Veroudering is een proces dat gedurende een mensenleven altijd optreedt. Het geheel voorkomen van veroudering is niet mogelijk. Er zijn factoren die het proces van veroudering kunnen versnellen, maar er zijn ook factoren die het proces kunnen afremmen. Het afremmen van veroudering kan met behulp van een gezonde levensstijl. Hiermee voorkom je het beschadigen van de cellen, waardoor veroudering wordt afgeremd. Dit kan door ervoor te zorgen dat ons lichaam minder vrije radicalen aanmaakt. Een ongezonde levensstijl waarbij men veel drinkt, rookt, stress heeft en ongezond eet, zorgt voor de aanmaak van meer vrije radicalen. Wilt u veroudering voorkomen, zorg er dan voor dat u zo gezond mogelijk leeft. Ook factoren van buitenaf zoals luchtvervuiling en chemicaliën kunnen zorgen voor de aanmaak van vrije radicalen, houd ook hier rekening mee. Belangrijk is om zoveel mogelijk antioxidanten binnen te krijgen, deze bestrijden de vrije radicalen in ons lichaam. Het lichaam maakt zelf antioxidanten aan maar deze bevinden zich ook in bijvoorbeeld noten, zaden, rauwe groenten en peulvruchten. Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging ook van belang, dit helpt onze cellen te herstellen. Extra inname van antioxidanten kan door aanpassing van ons voedingspatroon maar ook in de vorm van voedingssupplementen.

Zo wordt geadviseerd een breed samengesteld antioxidanten complex te gebruiken. Het best is een supplement te gebruiken dat een breedspectrum verschillende soorten antioxidanten bevat in optimale doseringen en goede onderlinge verhoudingen. Het is beter een brede variëteit antioxidanten te gebruiken, dan een of enkele hoog gedoseerd. Hoe meer verschillende soorten antioxidanten hoe sterker de synergetische werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *