Door de jaren heen, veranderen de hersenen voortdurend. De veranderingen worden veroorzaakt door neurotransmitters en vinden plaats per levensfase. Neurotransmitters zijn stoffen die signalen in de hersenen van de ene naar de andere cel overbrengen. Deze zorgen ervoor dat de hersenen met elkaar communiceren, samenwerken en hierdoor goed functioneren. In de tienerjaren zijn de hersenen gevoelig voor neurotransmitters als dopamine en serotine welke zorgen voor verlangen en geluk, enthousiasme, ontspanning en vrolijkheid. De hersenen worden minder gevoelig voor deze neurotransmitters vanaf het twintigste levensjaar. Dit zorgt ervoor dat de intensiteit van wat we ervaren minder wordt.
De hersenencellen zijn voorzien van isolerende laagjes. Deze laagjes zorgen ervoor dat prikkels zich beter tussen de hersencentra kunnen verplaatsen. Hoe dikker de laag is, hoe beter de verbindingen zijn. Vanaf ongeveer het zestigste levensjaar wordt het laagje langzaam afgebroken. Prikkels en signaleren zullen daarom langer onderweg zijn in de hersenen. Bepaalde verbindingen worden geleidelijk afgebroken. Dit zorgt ervoor dat de werking van de hersenen vermindert, ze hebben langer de tijd nodig om informatie op te nemen of te verwerken. Ook het reactievermogen zal vertragen. Naarmate ons leven verandert en we ouder worden, veranderen dus ook onze hersenen. Daarbij komt nog dat hersencellen die we veel en intensief gebruiken, beter worden en actief blijven. Cellen die we minder of weinig gebruiken zullen te zijner tijd verdwijnen. Ook zijn de hersenen erg gevoelig voor oxidatieve stress. Overmatige oxidatieve stress kan leiden tot schade aan cellen, met celdood als gevolg. Oxidatieve stress, oftewel een teveel aan vrije radicalen, kan onder andere ontstaan door stress, roken, te veel alcohol of het gebruik van medicijnen.
Cognitieve stoornis
Naarmate we ouder worden veranderen onze hersenen en gaan de cognitieve functies achteruit. Cognitieve vaardigheden en functies hebben te maken met de mate waarin we in staat zijn om kennis en informatie op te nemen en verwerken. Dit betreft het geheugen, maar ook onze oriëntatie, aandacht en het vermogen om dingen voor ons te zien, concepten te vormen en problemen op te lossen. De cognitieve functies zullen altijd achteruitgaan bij het ouder worden, wanneer dit sneller dan normaal gebeurt is er sprake van een cognitieve stoornis. Een cognitieve stoornis kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen genen of leeftijd de oorzaak zijn, maar zijn ook te weinig lichaamsbeweging, drugsgebruik, een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol en roken risicofactoren.
Vitaal houden van de hersenen
Zoals hiervoor is beschreven, veranderen de hersenen naarmate we ouder worden. Hersencellen die we niet gebruiken zullen uiteindelijk verdwijnen. Aan het feit dat de hersenen veranderen kunnen we niets doen. Wel kunt u ervoor zorgen dat u uw hersenen fit houdt, door ze zoveel mogelijk actief te gebruiken. Door ze te trainen voorkomt u dat de hersenen (sneller) aftakelen. U kunt dit doen door iets nieuws te leren, veranderingen in uw motoriek stimuleren het geheugen. Leer een nieuw instrument te bespelen of leer een nieuwe beweging. Ook is het belangrijk om sociale contacten te onderhouden. Door regelmatig iemand te bezoeken ontvangt u wisselende informatie die door de hersenen moet worden verwerkt. Ook is het hebben van zo min mogelijk stress en een gezonde levensstijl van groot belang. Naast leeftijd en genetische invloeden, is ook een ongezonde leefstijl een risicofactor voor het ontwikkelen van een cognitieve stoornis en het verslechteren van de hersencellen. Om het risico hierop te verkleinen is het van belang om mentaal en fysiek actief te blijven en een zo gezond mogelijk voedingspatroon te volgen.
Wil u nader advies neem dan contact op met Perfect Health via 020-2809200 of info@perfecthealth.nl