10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Word je dik van avocado’s?

Een avocado zoals wij het kennen, is een vrucht die groeit aan de gelijknamige boom uit Centraal Amerika. Deze vrucht is peervormig tot rond, ongeveer 10-15 cm groot en kan tot wel ruim 2 kilo wegen. Nederland blijkt na Amerika de grootste Avocado-importeur ter wereld te zijn. Een groot deel hiervan gaat weer naar andere landen, maar vergeleken met 2008 eten we nu 4 keer zoveel avocado’s! De reden hiervoor is dat de avocado nu vooral worden gezien als superfood, maar is dat wel terecht? Hoe gezond is nu eigenlijk een avocado? En wordt je er dik van?

De goede eigenschappen van de avocado

Een avocado bevat veel gezonde eigenschappen. De vrucht is bijvoorbeeld rijk aan Vitamine B, Vitamine C, Vitamine E en Vitamine K. Ook bevat het veel goede mineralen, zoals magnesium, koper, foliumzuur en ijzer. In tegenstelling tot andere vruchten, bevat de avocado gemiddeld meer eiwitten en olie. Deze olie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten welke een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte.

Daarnaast bevat een avocado bijzonder weinig suiker. Waarbij het meeste fruit, zoals appels, bananen en peren ongeveer 10 gram suiker per 100 gram bevatten, komt de avocado voor diezelfde 100 gram niet eens boven de 1 gram uit. Dat is aanzienlijk minder dan iedere andere vrucht of fruitsoort. Iedereen weet dat te veel suiker de nodige risico’s met zich meebrengt, dus wat dat betreft is de avocado absoluut een superfood.

De avocado wordt ook veel aanbevolen door huidspecialisten. Avocado’s zitten namelijk vol met vetzuren. Die vetzuren zijn essentieel voor het herstel van de huid. Ze bevatten voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de huid er langer glad en jeugdig uit ziet.

De slechte eigenschappen van de avocado

De avocado bevat dus veel goede eigenschappen. Maar hoe zit het met de slechte eigenschappen? Een avocado bevat naast de vele gezonde eigenschappen ook veel calorieën. Een avocado bevat bijvoorbeeld 3 keer zoveel calorieën als een appel. Een portie van 100 gram bevat zo’n 160 calorieën. Voor een stukje fruit is dat best veel en wordt daardoor vaak en terecht bestempeld als het vetbommetje van de fruitschaal.

En toch hoeft het geen groot nadeel te zijn. Een bijkomend voordeel is namelijk dat deze romige vrucht je een verzadigd gevoel geeft. Hierdoor is er minder eetlust en dat brengt je minder snel in de verleiding om opnieuw wat eten te pakken. Stel dat je wilt afvallen en 100 gram avocado per dag eet en hierdoor veel minder andere lekkernijen pakt waar ook weer ongezonde vetten in zitten, dan heb je dat deel al gewonnen. Het risico bestaat dan wel dat je ook gezonde dingen laat staan, zoals andere vruchten of groente. Zorg dus altijd voor een goede balans in je eetpatroon.

Word je dik van avocado’s?
Zolang je het niet gaat overdrijven en de avocado op een natuurlijke en gezonde manier meeneemt in het eetpatroon, dan zullen de goede eigenschappen van de avocado een hele positieve bijdrage leveren aan je gezondheid en zal je er echt niet dik van worden. Wanneer je echter te veel avocado’s eet, zal dit door de vele calorieën die in een avocado zitten, absoluut leiden tot gewichtstoename. Laat de avocado dus absoluut niet staan, maar eet het op een verantwoorde manier.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.