Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Zeaxanthine

Zeaxanthine | Perfect Health

Zeaxanthine is een carotenoïde, een stof uit de natuur die het lichaam niet zelf kan aanmaken maar wel nodig heeft en uit voeding moet halen. Carotenoïden zijn natuurlijke kleurstoffen die groenten en fruit hun kleur geven. Zeaxanthine is één van de zeshonderd carotenoïden die we in de natuur tegenkomen en is een isomeer van luteïne. Dit betekent dat de stof dezelfde molecuulformule heeft alleen verschilt de structuurformule, in dit geval verschilt de plaats van een dubbele binding. Zeaxanthine is een oranje kleurstof en komt in diverse soorten groenten en fruit voor. Het is een antioxidant dat na inname naar diverse weefsels en organen wordt gebracht. Uit welke voeding we zeaxanthine halen en waar deze carotenoïde goed voor is leest u hieronder.

Voedingsmiddelen met zeaxanthine

Zeaxanthine bevindt zich in verschillende soorten voedingsmiddelen. Bronnen van zeaxanthine zijn groene (blad) groenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli, spruitjes en sperziebonen. Ook bevindt zeaxanthine zich in mais en oranje paprika en in fruitsoorten zoals perzik en abrikoos. Daarnaast bevat saffraan en het eigeel in een ei ook zeaxanthine.

Zoals je hierna kunt lezen ligt de rol van zeaxanthine in combinatie met luteïne vooral in het ondersteunen van de conditie van de ogen. Op latere leeftijd of wanneer je problemen hebt op dit vlak kan aanvulling door middel van een supplement gewenst zijn.

De functie en werking van zeaxanthine

Zeaxanthine heeft samen met luteïne een positief effect op de ogen. Zij vormen samen de maculapigmenten of oftewel de gele vlek in het oog. Deze gele vlek bevindt zich in het centrum van het netvlies. Het pigment heeft twee functies. Deze werkt als blauw filter zodat wordt voorkomen dat te veel schadelijk blauw en ultraviolet licht het weefsel aan de achterkant van het netvlies bereikt en de aanwezige cellen beschadigt. Daarnaast heeft het pigment anti-oxidatieve werking en kan het schadelijke stoffen vangen en onschadelijk maken. Dit zorgt ervoor dat het netvlies beter wordt beschermd tegen oxidatieve stress. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat voldoende luteine en zeaxanthine helpt de ogen in conditie te houden. Dit is vooral van belang bij het ouder worden, waarbij het gezichtsvermogen vaak minder wordt.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.