Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Zo behoud je sterke botten

Zo behoud je sterke botten | Perfect Health

Gezonde en sterke botten zijn van groot belang. Botten zorgen er namelijk voor dat we in staat zijn om te bewegen en tevens beschermen ze het hart, de hersenen en andere organen in het lichaam. In het binnenste gedeelte van het bot bevindt zich beenmerg waarin onder andere witte- en rode bloedcellen en bloedplaatjes worden aangemaakt. Daarnaast spelen botten ook een zeer belangrijke rol in de mineraalhuishouding in het lichaam. Ze dienen namelijk als opslagplaats voor mineralen en zijn betrokken bij de magnesium- en calciumhuishouding, wat van belang is voor behoud van de spieren en zenuwen. Door te zorgen voor sterke botten verklein je de kans op botontkalking oftewel osteoporose. Osteoporose vergroot de kans op botbreuken, zorgt ervoor dat bewegen moeilijker wordt en hierdoor kan de algemene lichamelijke conditie verslechteren.

Een goede botdichtheid is dus essentieel. Voldoende beweging, een gezonde leefstijl en inname van de juiste vitaminen en mineralen kunnen bijdragen aan het behoud van gezonde botten.

Beweging en een gezonde leefstijl

Voldoende beweging is van positieve invloed op de algemene gezondheid en voor het behoud van gezonde en sterke botten. Zorg voor voldoende bot belastende beweging zoals hardlopen, fietsen of krachtoefeningen. Beweging en krachtoefeningen zorgen voor meer spierkracht en -massa. Hierdoor ontstaat meer kracht of druk op de botten. Het lichaam past zich hierop aan door meer botweefsel aan te maken, dit leidt tot meer botdichtheid en -sterkte. Naast voldoende beweging is een gezonde leefstijl van belang die bestaat uit gezonde voeding waarbij niet wordt gerookt en ook dien je matig te zijn met het drinken van alcohol. Nicotine is giftig voor de botten en veroorzaakt botverlies, hetzelfde geldt voor overmatig alcohol gebruik. Bij het nuttigen van gezonde voeding is het van belang om gevarieerd te eten zodat je voldoende van alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Vitaminen en mineralen voor het behoud van sterke botten

Een belangrijk mineraal voor het behoud van sterke botten is calcium. In het lichaam bevindt zo’n 99% van dit mineraal zich in de tanden en de botten. Calcium is nodig voor de bouw van sterke botten. Het mineraal komt voor in onder andere bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, chia- en sesamzaad, amandelen en sardines. Ook kan een calciumsupplement worden ingenomen. Om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende calcium opneemt uit onze voeding is vitamine D van belang. Vitamine D wordt geproduceerd bij blootstelling aan de zon. In de wintermaanden maar voor veel mensen ook daarbuiten, is suppletie van vitamine D een must.  Ook vitamine K2 is van belang voor gezonde botten, de vitamine zorgt namelijk voor opname van calcium in de botten. De vitamine komt in kleine hoeveelheden voor in eieren en vlees. Ook voor deze vitamine wordt suppletie aangeraden.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.