De meeste Nederlanders eten te veel zout. Uit onderzoek is gebleken dat volwassenen Nederlandse mannen gemiddeld wel 9,9 gram zout per dag eten, volwassen vrouwen zouden 7,5 gram zout per dag binnen krijgen. Ons lichaam heeft zout nodig voor verschillende processen. Zo is zout nodig voor het regelen van vocht, het samentrekken van de spieren en het prikkelen van de zenuwen. We hebben dus wel zout nodig, maar in een minimale hoeveelheid. De aangeraden hoeveelheid zout is maximaal 6 gram per dag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dit 5 gram per dag. In Nederland zitten we hier gemiddeld dus ruim boven.
Ongewenste effecten van te veel zout
Te veel zout eten is niet gezond, het is zelfs ongezond en kan leiden tot verschillende ongewenste effecten op onze gezondheid. Allereerst kan te veel zout leiden tot een verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht gaat vasthouden. Doordat er meer vocht in de bloedvaten blijft zitten, komt er druk op de bloedvaten te staan. Het hart zal dan sneller moeten pompen om het bloed rond te pompen wat resulteert in een verhoogde bloeddruk. Minderen met zout zal ervoor zorgen dat de bloeddruk verlaagt en dit verkleint de kans op hart- en vaatproblemen. Ook is te veel zout ongunstig voor de nieren. Door de nieren wordt de hoeveelheid zout in het lichaam geregeld. Wanneer het lichaam veel zout binnenkrijgt moeten de nieren hard werken om het natrium uit het zout via de urine weg te krijgen. De nieren kunnen beschadigen door dit harde werken. Bij te hoge inname van zout, plas je samen met het natrium ook calcium uit. Calcium is van groot belang voor onder andere de opbouw en het onderhoud van onze botten. Bij inname van teveel zout is het daarom belangrijk om wel voldoende calcium binnen te krijgen, anders verhoogt het risico op botontkalking.
Minder zout binnenkrijgen
De aanbevolen hoeveelheid zout per dag ligt tussen de 5 en 6 gram. Om te kunnen overleven heeft het lichaam minimaal 0,5 gram zout per dag nodig. Zout komt in geringe mate al voor in gezonde en pure voeding. Driekwart van het zout dat we binnenkrijgen komt echter van bewerkte producten zoals brood, kaas, sauzen, soepen, snacks en kant en klare maaltijden. In één snee brood zit gemiddeld al 0,44 gram zout. Wilt u gaan letten op uw zoutconsumptie dan kunt u het beste minderen met bewerkte voeding. Dit is zowel goed voor uw gezondheid als voor uw lijn. U kunt hierbij letten op de etiketten van deze voedingsmiddelen, daar staat meestal natrium op benoemd. Natrium vormt samen met chloride zout. Samen bepalen zij het gewicht van zout. 1 gram natrium komt overeen met 2,5 gram zout. Laat u dus niet misleiden. Wanneer er op een etiket het natriumgehalte wordt weergegeven, vermenigvuldig dit dan met 2,5 zodat u weet hoeveel zout er in dit product zit.