10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Wat is probiotica en wat doet het precies?

Probiotica zijn bacteriën die door ons lichaam zelf zijn aangemaakt en een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Probiotica zorgen voor een goede balans van de darmflora. Door probiotica wordt uw immuunsysteem verbeterd en zo bent u onder andere beschermd tegen schadelijke bacteriën en virussen. Probiotica is ook veel te vinden in onze voeding, zo kunt u onder andere denken aan yoghurt, augurken, kaas en bier. Er zijn diverse soorten probiotica die zijn opgebouwd uit allerlei verschillende bacteriën. Er bestaan slechte en goede bacteriën, zo worden mensen vaak ziek van bacteriën. Toch zijn er ook bacteriën die dit dan juist weer voorkomen, dit worden ook wel gunstige bacteriën genoemd.

In normale en gezonde darmen bevinden zich meer dan honderd biljoen micro-organismen. Over het algemeen maken deze micro-organismen ons niet ziek en de meeste ervan zijn nuttige bacteriën. Als mensen probiotica innemen zorgt dit ervoor dat de gunstige bacteriën in ons lichaam komen. Op deze manier worden de schadelijke micro-organismen in bedwang gehouden door de goede bacteriën. Op deze manier dragen de micro-organismen bij aan een verbeterde spijsvertering, ook wordt de opname van voedingsstoffen beter en dit heeft weer voordelige gevolgen voor ons immuunsysteem.

Een gezonde darmflora

Darmflora is de verzamelnaam voor alle nuttige en schadelijke bacteriën die zich in de darmen bevinden. De basis van een goede gezondheid begint bij een gezonde darmflora. Om de darmflora gezond te houden is gezonde en gevarieerde voeding erg belangrijk. Als er sprake is van een gezonde darmflora, dan zijn de nuttige en schadelijke bacteriën goed met elkaar in evenwicht. Dit houdt in dat de darmwand in ons lichaam voorzien is van genoeg nuttige bacteriën. Op deze manier kunnen de schadelijke bacteriën zich niet vermenigvuldigen en zo worden er geen klachten veroorzaakt op dat gebied. Er kunnen lege plekken op de darmwand ontstaan, hierdoor raakt de darmflora verstoord. Dit komt doordat de schadelijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en zo kunnen ze zorgen voor darmklachten, hierbij kunt u denken aan verstopping of diarree. Om de darmflora gezond te houden en onder andere deze klachten te voorkomen is het belangrijk dat u gezond eet. Daarnaast kunt u voor extra bescherming probiotica supplementen innemen. Een gezonde darmflora betekend ook een goed immuunsysteem.

Probiotica verwerkt in voedingssupplementen

Het lichaam maakt dus zelf goede bacteriën aan, maar om de weerstand van de darmen en het immuunsysteem te verbeteren kunt u extra probiotica innemen. Deze zit verwerkt in voedsel, maar dit kan vaak nog wel moeilijk zijn om er genoeg van binnen te krijgen. Voor extra probiotica om het immuunsysteem beter te maken, is het innemen van voedingssupplementen met probiotica een aanrader. Op deze manier zorgt u voor meer gunstige bacteriën die de slechte en schadelijke bacteriën dan weer in bedwang kunnen houden. Er zijn verschillende probiotica supplementen die u hiervoor kunt nemen, het verschilt per persoon welke het beste past bij diegene. De kwaliteit van voedingssupplementen die probiotica bevatten is belangrijk. Het is namelijk van belang dat de bacteriën het maagzuur en de gal zien te overleven om zo in de darmen terecht te komen en daar hun werk te kunnen doen.

Het kan ook zo zijn dat probiotica supplementen zijn voorzien van een maagzuurresistentie capsule, hierdoor gaat de reis naar de darmen wat makkelijker. Probiotica supplementen bevatten dus verschillende bacteriën, om de supplementen goed te houden is het van belang dat ze in de juiste omgeving worden bewaard. De ene bacteriestam kan prima op kamertemperatuur worden bewaard, terwijl de andere voedingssupplementen toch beter in de koelkast kunnen liggen.

Wetenschappelijke referenties

  • Aggarwal BB et al. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. Int J Biochem Cell Biol. 2009;41:40-59.
  • Greg M et al. Neuroprotective effects of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:197-212.
  • Chandran B et al. A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2012;26(11):1719-25.
  • Ali T et al. Curcumin and inflammatory bowel disease: biological mechanisms and clinical implication. Digestion 2012;85:249-255.
  • Shanmugam MK et al. The multifaceted role of curcumin in cancer prevention and treatment. Molecules 2015;20:2728-2769.
  • Sordillo PP et al. Curcumin and cancer stem cells: curcumin has asymmetrical effects on cancer and normal stem cells. Anticancer Res. 2015;35(2):599-614.
  • DiSilvestro RA et al. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutrition J. 2012;11:79.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.