Bèta-caroteen behoort tot de bioactieve stoffen en is een carotenoïde. Carotenoïden zijn belangrijke kleurstoffen in de natuur die verantwoordelijk zijn voor de oranje, rode en gele kleur van groenten en fruit. Er bestaan vele carotenoïden en allen hebben zij hun unieke eigenschappen. De stof komt voor in diverse groenten en fruit en is zeker nuttig voor het lichaam. Bèta-caroteen wordt ook wel provitamine A genoemd. Het lichaam kan deze stof namelijk zelf omzetten in vitamine A. In welke voeding bèta-caroteen voor komt en welke functies de veelvoorkomende stof precies in het lichaam heeft leest u hieronder.
Voedingsmiddelen met bèta-caroteen
Bèta-caroteen komt voor in diverse kleurrijke groente- en fruitsoorten. Zo komt de stof voor in groene (blad)groenten zoals spinazie, broccoli, selderij, veldsla, andijvie en in koolsoorten. Andere groenten en fruitsoorten hebben hun karakteristieke oranje en gele kleur te danken aan bèta-caroteen zoals wortelen, mandarijnen en mango’s. Ook in verschillende tuinkruiden zoals bieslook, kervel, tuinkers en peterselie komt bèta-caroteen voor.
Wat doet bèta-caroteen in het lichaam?
Zoals hiervoor al werd aangegeven heeft bèta-caroteen een belangrijke functie als provitamine A. De stof wordt omgezet in vitamine A en draagt hierdoor bij aan een goede weerstand en is van belang voor een gezonde huid, het haar, de tanden en botten en voor de ontwikkeling van de groei. Ook is het van belang voor het gezichtsvermogen. Het lichaam kan betacaroteen naar behoefte omzetten in vitamine A. Het lichaam zal nooit meer bèta-caroteen omzetten in vitamine A dan het nodig heeft. Er kan geen hypervitaminose A ontstaan door inname van bèta-caroteen doordat de opname in de darm en omzetting van bèta-caroteen in vitamine A automatisch wordt vertraagd indien het lichaam geen vitamine A nodig heeft. Dit maakt bèta-caroteen een veilig alternatief voor vitamine A. Diverse multivitaminen bevatten dan ook bèta-caroteen in plaats van vitamine A of een combinatie van beide. Ook supplementen voor de huid bevatten vaak bèta-caroteen. Er zijn geen aanwijzingen dat een teveel aan bèta-caroteen invloed op de gezondheid heeft, wel kan hierdoor een verkleuring van de huid optreden.