Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Foliumzuur

Foliumzuur blog

Foliumzuur is ook wel bekend als folaat of vitamine B11. Deze vitamine maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Dit complex bestaat uit 8 afzonderlijke wateroplosbare vitamines die ieder hun eigen functie hebben. Foliumzuur is in voeding van nature aanwezig in de vorm van tetrahydrofolaat-polyglutamaat. In verrijkte voedingsmiddelen of in supplementen wordt de vorm pteroylmonoglutaminezuur gebruikt. In deze blog leest u waar foliumzuur b11 allemaal in voorkomt, waar deze vitamine b11 allemaal goed voor is en wat de benodigde hoeveelheid foliumzuur is.

Wat doet foliumzuur en waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur staat bekend als vitamine die van groot belang is voor en tijdens de zwangerschap. De vitamine draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de baby. Ook voor wie niet zwanger is, is foliumzuur belangrijk. Zo speelt de vitamine een zeer belangrijke rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen en is het goed voor het geheugen en de concentratie. Daarnaast draagt het bij aan weerstand tegen stress en aan een goede gemoedstoestand en kan het vermoeidheid helpen verminderen. Er zijn ook gezondheidseffecten die aan foliumzuur worden toegeschreven maar nog niet bewezen zijn omdat er nog onvoldoende onderzoek is gedaan.

Waar zit foliumzuur in?

Foliumzuur komt voor in groenten, fruit, volkoren producten en in kleine hoeveelheden in melk, melkproducten en vlees. Vooral groene bladgroenten zoals spinazie, rucola en boerenkool zijn voedingsmiddelen die veel foliumzuur bevatten. Ook broccoli en fruit zijn rijk aan foliumzuur b11 vitamines. Tijdens het koken verliezen voedingsbronnen een deel van het foliumzuur omdat de vitamine wateroplosbaar is. Om zoveel mogelijk van de vitamine te behouden is het belangrijk de groente in zo min mogelijk water te koken. U kunt de groente natuurlijk ook stomen of in de magnetron bereiden om de vitamine te behouden.

De benodigde hoeveelheid vitamine B11
Omdat het lichaam geen foliumzuur aanmaakt, is het belangrijk om voldoende foliumzuur vitamine B11 binnen te krijgen via voeding. Door de gezondheidsraad is de referentie inname voor foliumzuur voor volwassenen op 300 microgram vastgesteld. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, wordt aangeraden om dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur te gebruiken van vier weken voor tot 8 weken na de conceptie. Dit vermindert de kans op een open ruggetje bij de baby. Van een te hoge inname van foliumzuur zijn geen nadelige effecten bekend. Een te kort kan leiden tot afwijkingen van de rode- en witte bloedcellen en verminderde opname van diverse voedingstoffen in de darm. Ook kan het leiden tot vermoeidheid, gewichtsverlies en verminderde eetlust.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.