Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het belang van slaap

Het belang van een goede nachtrust | Perfect Health

Het belang van slaap wordt door veel mensen onderschat, een goede nachtrust is echter van groot belang voor een goede gezondheid. Gedurende de dag belasten we ons lichaam met zowel fysieke als mentale stress waarna herstel nodig is. Dat herstel vindt plaats wanneer we slapen. Zo worden gedurende onze slaap energiebronnen aangevuld, spieren en cellen aangepast, vindt verwerking in de hersenen plaats en wordt stress verlaagd.

Daarnaast kent een goede nachtrust nog meer voordelen. Het zorgt onder andere voor een uitgerust gevoel, je bent beter bestand tegen stresssituaties, het bevordert je concentratie en draagt bij aan het verbeteren van de stofwisseling. Kortom, slaap is ontzettend belang voor onze algehele gezondheid.

De nadelen van een slaaptekort

Een slaaptekort kan verschillende nadelige effecten hebben. Door een slaaptekort vindt er minder of geen herstel van het weefsel plaats. Daarnaast word je geestelijk minder weerbaar en draagt een tekort bij aan stress, irritatie, vermoeidheid en een slechte stemming. Ook verstoort het de hormoonhuishouding en de stofwisseling.

Aangeraden wordt om minimaal 7,5 uur en maximaal 9 uur per nacht te slapen. Naast de duur van de slaap is ook de kwaliteit van je slaap van groot belang. Een diepe slaap zorgt voor beter herstel en draagt bij aan een goede gezondheid.

Slaaptips

Is jouw nachtrust nog niet optimaal? Hieronder geven we je een aantal tips om de kwaliteit en duur van je slaap te verbeteren.

 1. Ga naar buiten en beweeg voldoende
  Door overdag buiten te zijn kom je in aanraking met daglicht, wat de nachtrust ten goede komt. Daarnaast is het van belang om overdag voldoende te bewegen, dit verlaagt stresshormonen wat de slaap bevordert. Maak bijvoorbeeld dagelijks buiten een flinke een wandeling.
 2. Vermijd het drinken van cafeïne, alcohol en eten voor het slapen gaan
  Cafeïne kan ervoor zorgen dat je niet in slaap valt of onrustig slaapt. Beperk daarom de inname van cafeïne in koffie, thee of energiedrankjes en vermijd inname van cafeïne 5 tot 6 uur voor het slapen gaan. Ook alcohol en het eten van een late maaltijd kunnen invloed hebben op de kwaliteit van onze slaap.
 3. Zorg voor een koele slaapkamer
  Een koele en goed geventileerde slaapkamer draagt ook bij aan de kwaliteit van je slaap. Zet het raam open en de kachel in de slaapkamer uit. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden.
 4. Geen licht en geluid in de slaapkamer
  Licht en geluid kunnen de kwaliteit van slaap beïnvloeden. Zorg voor een donkere kamer met behulp van verduisterende gordijnen en weer geluiden met behulp van oordopjes.
 5. Vermijd blauw licht
  Blauw licht van een smartphone, computerscherm en televisie zorgen ervoor dat de hersenen niet tot rust kunnen komen, wat de kwaliteit van de slaap niet ten goede komt. Zet alle schermen met blauw licht minimaal een uur voor het slapen gaan uit.
 6. Ontspan voor het slapen gaan
  Breng het lichaam en de geest tot rust voor het slapen gaan door te ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van een boek, door te luisteren naar rustige muziek of met behulp van mediatieoefeningen. Ontspanning zorgt voor minder stresshormonen wat de slaap zal bevorderen.
 7. Slik magnesium
  Stress kan een magnesiumtekort veroorzaken en hierdoor de nachtrust verstoren. De inname van een magnesiumtablet na de laatste maaltijd van de dag kan hiervoor uitkomst bieden.
 8. Zorg voor regelmaat
  Regelmaat is één van de belangrijkste factoren voor een goede nachtrust. Het lichaam beschikt over een interne biologische klok waardoor een vast bedtijd en een vaste tijd om op te staan belangrijk zijn. Minimaal 6 keer per week op dezelfde tijd gaan slapen en opstaan zullen bijdragen aan een goede nachtrust.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.