Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

IJzer

Ijzer Perfect Health

IJzer behoort tot de categorie mineralen. Mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen die niet door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt, maar die we moeten binnenkrijgen via ons eten en drinken. IJzer komt voor in twee vormen: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer bevindt zich in dierlijke producten, terwijl non-heemijzer zowel in dierlijke als plantaardige producten voorkomt. Heemijzer krijgen we binnen door dierlijke producten te eten zoals vlees, vis en kip. Non-heemijzer krijgen we binnen via voedingsmiddelen zoals volkorenproducten, noten, peulvruchten, ei en groenten zoals spinazie, andijvie en paksoi. Het grootste gedeelte van het ijzer dat we binnen krijgen is non-heemijzer. Hoeveel ijzer er uit voeding door het lichaam wordt opgenomen is onder andere afhankelijk van de voorraad ijzer in het lichaam en van andere voedingsstoffen. Zo zijn er stoffen die de opname van ijzer negatief beïnvloeden maar ook voedingsstoffen die de opname van ijzer stimuleren. Zo stimuleert vitamine C de opname van ijzer uit voeding. Vitamine C komt voor in diverse groenten, fruit en aardappelen. Voedingsstoffen die de opname van ijzer kunnen beïnvloeden zijn onder andere calcium, polyfenolen in koffie en thee en fyaat uit peulvruchten en granen. Een gevarieerd voedingspatroon zorgt echter voor voldoende ijzer in ons lichaam.

Functie en gezondheidseffecten van ijzer

De voornaamste functie van ijzer is het helpen bij de aanmaak van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van de rode bloedcellen die zuurstof door het lichaam vervoeren. Ook draagt ijzer bij aan de productie van energie in onze cellen en de normale werking van het afweersysteem. De juiste voorraad ijzer in het lichaam draagt bij aan uw uithoudingsvermogen, concentratievermogen, weerstand en zorgt voor voldoende energie. Is er sprake van een tekort aan ijzer in het lichaam dan kunnen er diverse klachten optreden. Een ijzertekort kunt u herkennen wanneer u sneller vermoeid of buiten adem bent, last van rusteloze benen heeft en wanneer u er bleek uitziet. Een ernstige vorm van ijzer tekort is bloedarmoede. Bloedarmoede treedt op als gevolg van een laag hemoglobinegehalte in het bloed. Een tekort aan ijzer hoeft hier echter niet altijd de oorzaak van te zijn. Ook bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 of inwendig bloedverlies kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Aanbevolen dossering

De ijzerbehoefte per persoon per dag is afhankelijk van onder andere leeftijd en geslacht. Zo hebben vrouwen in de vruchtbare leeftijd meer ijzer nodig omdat zij tijdens de menstruatie ijzer kunnen verliezen. De aanbevolen hoeveelheid ligt voor hen rond de 16 milligram per dag, terwijl dit voor mannen 11 milligram is. Zwangere vrouwen hebben ook een verhoogde behoefte aan ijzer omdat het lichaam tijdens de zwangerschap meer ijzer verbruikt en ook tijdens het geven van borstvoeding geven vrouwen ijzer mee aan hun baby en heeft het lichaam meer ijzer nodig. Voor de meeste mensen levert gevarieerde voeding voldoende ijzer. Er kunnen supplementen of multivitaminen worden geslikt. In dat geval is het raadzaam om niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in te nemen dan die op het etiket van het supplement staat vermeld.

Premium Multi Support van Perfect Health is een voedingssupplement om dagelijkse tekorten aan vitaminen en mineralen aan te vullen en ondersteunt een goede weerstand en energiehuishouding. Het supplement bevat ijzer en andere vitaminen en mineralen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.