10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Wat magnesium en vitamine D doen met de bloeddruk

magnesium en vitamine d bloeddruk

Het hart pompt het bloed met kracht door de slagaders in het lichaam. Hierdoor ontstaat er druk op de bloedvaten, wat een normale reactie is. Het is alleen niet goed wanneer deze druk voortdurend hoog is. Mocht dit het geval zijn, dan is er sprake van een hoge bloeddruk.

De bloeddruk wordt op twee manieren gemeten, met de bovendruk en onderdruk. Bij een waarde boven de 140/90 mmHG wordt de bloeddruk als te hoog beschouwd (bron: Hartstichting). Dit kan echter niet gelijk na één meting worden vastgesteld. Dit kan pas wanneer er meerdere metingen zijn gedaan in een langere periode. De bloeddruk schommelt namelijk voortdurend gedurende de dag. Ook stijgt de bloeddruk tijdens het bewegen, praten en bij het voelen van emoties. Om vast te stellen of een bloeddruk echt te hoog is, zal de bloeddruk op verschillende tijdstippen op de dag gemeten moeten worden.

Oplossingen tegen een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan te maken hebben met meerdere factoren zoals roken, obesitas, een ongezonde levensstijl en stress situaties. Ook zijn er onderzoeken gedaan die aantonen dat er een verband bestaat tussen een lage vitamine D-spiegel en een hoge bloeddruk. Vitamine D zou een positieve werking hebben op de verlaging van de bloeddruk. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, maar het zit ook in eten, zoals vette vis en in lagere gehaltes in vlees en eieren.

Voor wie moeite heeft om in het dagelijks leven genoeg vitamine D op te nemen zijn er ook voedingssupplementen met vitamine D verkrijgbaar. Vooral in de winter staat de zon relatief laag en is er weinig UVB-straling dat nodig is voor de lichamelijke aanmaak van vitamine D. Voedingssupplementen kunnen dan een goede dagelijks aanvulling zijn voor de gezondheid. Naast het verlagen van de bloeddruk, is vitamine D ook goed voor gezonde botten, spieren en een gezond immuunsysteem.

Het aangetoonde effect van magnesium

Naast vitamine D helpt ook magnesium bij de verlaging de bloeddruk. Magnesium is een mineraal dat onder andere nodig is voor de vorming van botten en spieren, maar ook een grote rol speelt bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. In het dagelijks leven is magnesium te vinden in brood en graanproducten, noten, melkproducten, groente en vlees. Zelfs water kan bijdragen aan de inname van magnesium.

Wie een tekort heeft aan magnesium zal dit snel merken. Symptomen van magnesiumtekort zijn algemene lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Het voornaamste doel van magnesium is het ontspannen van de spieren, zo ook de hartspier. Het wordt dan ook veel door personen gebruikt die vaak sporten. Naast de ontspanning van de spieren, draagt magnesium ook bij stressvermindering en ondersteunt het het hart te ontspannen. Dit helpt dan ook weer de bloedvaten te ontspannen, wat resulteert in een verlaging van de bloeddruk.

Voor iemand met een hoge bloeddruk kan de overweging om extra magnesium te nemen helemaal geen slecht idee zijn. In 2016 werd nog meer onderzoek gedaan waaruit de positieve invloed van magnesium op een hoge bloeddruk is aangetoond. Wanneer personen dagelijks 368 mg magnesium innamen gedurende 3 maanden, was de bovendruk afgenomen met 2.00 mmHg en de onderdruk met 1.78 mmHg. Daarnaast was er ook sprake van een betere bloedcirculatie. Dit is een van de factoren die verlagend op de bloeddruk werken. De auteurs van het onderzoek lieten weten dat magnesium een relatief veilig en goedkoop middel is om de bloeddruk van te verlagen.

Triple MagnesiumCombinatie beste (organische) vormen magnesiumExtra hoog gedoseerd Met gepatenteerd magnesium bisglycinaat (Albion®) & zee magnesium (Aquamin™)Verrijkt met taurine voor optimale opnameNu bestellen arrow right arrow right

Magnesium in voeding

Veel personen krijgen niet de dagelijkse hoeveelheid van 400 mg magnesium binnen. Magnesiumrijk voeding eten kan helpen om deze dagelijkse hoeveelheid wel binnen te krijgen. Zo is pure chocolade niet alleen lekker maar zit er ook veel magnesium in. Ook avocado’s, noten, peulvruchten, zaden, bananen, vette vis, groene bladgroenten en volkoren graden zijn rijk aan magnesium.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.