10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Wat is magnesium?

Magnesium | Perfect Health

Magnesium is een essentieel macromineraal dat van groot belang is voor onze gezondheid. Wat betreft de hoeveelheid is magnesium na calcium, kalium en natrium het vierde mineraal in het lichaam. Ieder lichaam bevat 21 tot 28 gram magnesium. Daarvan bevindt zich zo’n 60% in het botweefsel en de tanden, 20% in de spieren, 20% in andere zachte weefsels en in de lever en minder dan 1% magnesium circuleert in het bloed. Magnesium kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt maar moeten we uit voeding halen of magnesium moet worden aangevuld met behulp van een magnesium supplement omdat de gemiddelde Nederlander minder magnesium via voeding binnenkrijgt dan wordt aanbevolen. Onvoldoende inname van magnesium is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Hoe het kan dat magnesium zoveel invloed heeft op onze gezondheid, heeft te maken met alle belangrijke functies die het mineraal in het lichaam uitvoert. Welke functies dat zijn lees je hieronder.

Wat doet magnesium en waar is magnesium goed voor?

Magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan die ervoor zorgen dat de biochemische processen in het lichaam goed verlopen. Op een groot aantal punten wordt door onder andere de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) het belang van magnesium onderschreven.

Ieder orgaan in het lichaam, met name het hart de nieren en de spieren, heeft magnesium nodig om goed te kunnen functioneren. Samen met calcium zorgt magnesium voor de opbouw van de botten. Verder zorgt magnesium ook voor de opbouw van lichaamseiwit en speelt het een grote rol in de energiestofwisseling, de bloeddrukregulatie, de overdracht van zenuwprikkels, voor een betere werking van het immuunsysteem en in combinatie met vitamine D voor het hartritme. Daarnaast wordt magnesium ook vaak een anti-stress mineraal genoemd. Het is namelijk betrokken bij het samentrekken en ontspannen van de spieren. Wanneer veel stress of spanning wordt ervaren neemt de behoefte naar magnesium toe. Magnesium werkt kalmerend en helpt de spieren en bloedvaten te ontspannen.

Ongemakken bij een magnesium tekort

Doordat magnesium betrokken is bij vele processen in het lichaam, kan een tekort aan magnesium al snel leiden tot diverse uiteenlopende ongemakken, zowel lichamelijk als psychisch. Zo kan een magnesium tekort een negatief effect op de spieren hebben. Magnesium zorgt voor het ontspannen van de spieren, bij een tekort ontspannen de spieren onvoldoende wat kan zorgen voor stijve spieren of spierkrampen. Magnesium is nodig voor het vrijmaken van energie uit voeding, een tekort zal ervoor zorgen dat je lichaam minder energie binnenkrijgt en sneller vermoeid raakt. Ook kan dat ervoor zorgen dat u prikkelbaar bent of zich zenuwachtig voelt. Het tekort maakt gevoeliger voor stress wat weer effect kan hebben op de weerstand. Door stress blijft het tekort toenemen. Ook hart- en bloedvaten hebben baat bij inname van voldoende magnesium omdat het zorgt voor versoepeling van de bloedvaten. Een tekort kan ertoe leiden dat de vaten stijf worden wat de bloeddruk ongunstig kan beïnvloeden en dat is niet in het belang van een gezond hart. Een tekort kan verder bijdragen aan het ontkalken van de botten nu het een belangrijke rol bij de botaanmaak speelt.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.