Monacoline K is een bestanddeel van rode gist rijst. Rode gist rijst komt oorspronkelijk uit China. Meer dan 2000 jaar geleden begon men in het Zuidoosten van China met het fermenteren van witte rijst met de gist Monascus purpureus. De rijst krijgt door fermentatie een dieprode kleur en ook ontstaan door fermentatie verschillende bioactieve stoffen zoals saponinen, sterolen en isoflavonen. De belangrijkste stof die ontstaat is monacoline K.
In deze blog vertellen we je meer over de werking van rode gist rijst en het bestanddeel monacoline K.
Onderwerpen in dit artikel:
- De werking van rode gist rijst en monacoline K
- Het gebruik van monacoline K
De werking van rode gist rijst en monacoline K
Uit diverse studies blijkt dat monacoline K uit rode gist rijst bij een dosering van 10mg helpt bij het in stand houden van een normaalcholesterolgehalte. Rode gist rijst wordt in de meeste gevallen beter verdragen dan reguliere cholesterolmiddelen. Deze reguliere middelen bevatten één werkzame stof in hoge dosering, terwijl rode gist rijst een combinatie van meerdere werkzame stoffen in lage dosering bevat met hetzelfde effect. En heel belangrijk allemaal natuurlijke stoffen! Daarbij wordt monacoline K als de belangrijkste stof voor het cholesterol gezien.
Het gebruik van monacoline K
Voor het gebruik van monacoline K is het van belang om te kiezen voor een supplement van hoogwaardige kwaliteit. Sinds 22 juni 2022 is er nieuwe Europese wetgeving die bepaalt dat een rode gist rijst product nog maximaal 3 mg aan monacoline K per dagdosering mag bevatten*. Voor optimale werking van monacoline K uit rode gist rijst is het van belang om te kiezen voor een hoogwaardig supplement dat naast monacoline K ook is voorzien van het co-enzym Q10. Monacoline K kan namelijk de aanmaak van Q10 blokkeren, een supplement voorzien van beide stoffen voorkomt het ontstaan van ongemakken.
*gezondheidsclaim is lopende