Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Spijsvertering verbeteren

Spijsvertering

Een goed werkende spijsvertering is voor een optimale gezondheid van groot belang. De spijsvertering is het proces waarbij voeding wordt afgebroken en verteerd zodat het lichaam voedingsstoffen kan opslaan en gebruiken voor energie en als bouwstof. Verstoring van de spijsvertering kan leiden tot diverse gezondheidsongemakken. Er zijn verschillende manieren om de werking van de spijsvertering te ondersteunen met behulp van kruiden en suppletie.

Onderwerpen in dit artikel:

 • Hoe werkt de spijsvertering
 • De spijsvertering ondersteunen
 • Kruiden voor een goede spijsvertering
 • Probiotica en prebiotica ter ondersteuning van de spijsvertering

Hoe werkt de spijsvertering

Het spijsverteringsstelsel wordt gevormd door alle organen die samenwerken om voedingsmiddelen te verteren. Het spijsverteringsstelsel begint bij de mond waarin voedsel wordt gekauwd en gemengd met speeksel, vervolgens wordt het voedsel doorgeslikt en gaat het van de slokdarm naar de maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm en verlaat de onverteerbare afvalstof uiteindelijk het lichaam als ontlasting via de anus. Gedurende het spijsverteringsproces worden voedingstoffen bij verwerking opgenomen via de darmwand in het bloed. Voedingstoffen die worden opgenomen dienen in het lichaam als brandstof, bouwstof, reservestof of beschermende stof.

Eiwitten, vetten en koolhydraten dienen als brandstof en mouwstof en worden ook wel macronutriënten genoemd. Deze moeten worden gedurende het spijsverteringsproces afgebroken en kunnen dan worden opgenomen in het lichaam. Beschermende stoffen zijn vitaminen en mineralen die micronutriënten worden genoemd. Deze worden nadat ze vrijgemaakt zij uit voeding onveranderd opgenomen. Een goed werken spijsverteringsproces is van belang zodat het lichaam al deze voedingsstoffen goed kan opnemen. Wat er na het verteringsproces nog achterblijft in de darmen, verlaat het lichaam als ontlasting.

De spijsvertering verbeteren

De spijsvertering is een belangrijk proces dat afhankelijk is van de gezondheid van de verschillende betrokken organen en diverse factoren. Er zijn een aantal tips die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de spijsvertering.

 • Eet gezonde voeding. Zorg voor een gezond en gevarieerd dieet met voeding rijk aan vezels, zoals groenten, fruit en volle granen. De vezels in deze voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een goede spijsvertering en stoelgang. Beperk daarnaast vet en gefrituurde voeding. Vet eten kan de spijsvertering vertragen en ook maagklachten veroorzaken.
 • Drink voldoende water. Water is van belang bij het soepel verplaatsen van voeding door het spijsverteringsstelsel en voorkomt daarmee constipatie.
 • Zorg voor beweging. Regelmatige lichaamsbeweging kan de spijsvertering bevorderen doordat het de spieren in het spijsverteringsstelsel stimuleert, de bloedsomloop versnelt en de bloedsuikerspiegel reguleert.
 • Verminder stress. Stress zorgt voor extra aanmaak van het hormoon cortisol in het lichaam, wat ervoor zorgt dat het lichaam continu aan het werk is en veel energie verloren gaat. Hierdoor kan er minder energie naar de spijsvertering gaan. Zoek manieren om stress te verminderen en te ontspannen, bijvoorbeeld met behulp van mediatie, yoga of ademhalingstechnieken.

Kruiden voor een goede spijsvertering

Naast de hierboven genoemde tips zijn er ook een aantal kruiden die kunnen bijdragen aan een goede spijsvertering.  

 • Gember: Gember wordt ingezet bij darmklachten of tegen misselijkheid. De eigenschappen van gember kunnen ervoor zorgen dat de maag sneller leeg wordt. Het kruid helpt het lichaam voedsel te verteren waardoor je minder snel last zult hebben van een opgeblazen gevoel. Verwerk gember in gerechten of trek er thee van.
 • Komijn: Ook het gebruik van komijn kan ervoor zorgen dat een opgeblazen gevoel afneemt en de stoelgang verbetert.
 • Venkel: Venkelzaadjes worden vaak gebruikt voor het ondersteunen van de spijsvertering en om gasvorming te helpen verminderen. Je kunt op venkelzaadjes kauwen of er thee van trekken.
 • Munt: Munt kan ook helpen een opgeblazen buik te verminderen en helpt de spijsvertering te ondersteunen. Ook munt kun je verwerken in gerechten of je kunt er thee van trekken.
 • Kamille: Kamille heeft kalmerende eigenschappen en wordt vaak ingezet bij maag- en darmongemakken. Van gedroogde kamille kun je thee zetten.

Probiotica en prebiotica ter ondersteuning van de spijsvertering

Voor een gezonde spijsvertering kunnen probiotica en prebiotica ondersteuning bieden. Probiotica zijn levende micro-organismen die gunstig zijn voor de darmflora, prebiotica zijn voedingsstoffen die gunstige bacteriën voeden. De combinatie van zowel probiotica als prebiotica kan synergetische voordelen bieden voor de spijsvertering.

 • Probiotica zijn levende micro-organismen die het evenwicht in de darmen gunstig kunnen beïnvloeden en ondersteuning kunnen bieden voor de spijsvertering. Door te zorgen voor een gezonde balans van bacteriën in de darmen kunnen ze spijsverteringsproblemen helpen te verminderen. Probiotica komen voor in voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde voedingsmiddelen maar ook in supplementsvorm. Probiotica werkt alleen als het levend in de darmen terecht komt. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardig en kwalitatief probiotica supplement dat zuur- en galresistent is zodat het levend de darmen bereikt.
Human Probiotic helpt het natuurlijk evenwicht in de darmenEvenwichtige darmen & goed voor het immuunsysteemWereldwijd best onderzochte probioticumAfkomstig van de gezonde menselijke darmfloraGegarandeerd 6 miljard goede bacteriënNu bestellen arrow right arrow right
 • Prebiotica zijn een vorm van voedingsvezels die als voedsel dienen voor de gunstige bacteriën in onze darmen en hierdoor kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora en verbeterde spijsvertering. Voorbeelden van prebiotische vezels zijn Inuline en Psyllium. Ook deze zijn verkrijgbaar in supplementsvorm en kunnen een dagelijks aanvulling vormen op de behoefte aan vezels.
Fiber ComplexHelpt de stoelgang, darmen en spijsvertering*Goed voor cholesterol en gewicht beheersing*Psyllium Husk en Inuline vezelsNu bestellen arrow right arrow right

Tot slot

Een gezonde spijsvertering is van belang voor een goede gezondheid. Met behulp van bovenstaande tips kun je je spijsvertering een krachtige ondersteuning geven. Kruiden kunnen behulpzaam zijn en probiotica en prebiotica suppletie vormen een mooie aanvulling op alle gezonde voedingsstoffen en voedingsvezels ter ondersteuning van de spijsvertering.

Advies nodig over de spijsvertering?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.