10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vitamine A

Vitamine A Perfect Health

Vitamine A of retinol is een vetoplosbare vitamine. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd omdat de vitamine bijdraagt aan een goede werking van het afweersysteem. Daarnaast speelt de vitamine een rol bij het gezond houden van de huid en het tandvlees, groei en het gezichtsvermogen. Vitamine A komt voor in dierlijke producten zoals vlees en vis maar ook in zuivelproducten en eidooiers. Een bron die erg veel vitamine A bevat is lever. Daarnaast wordt de vitamine toegevoegd aan bak- en braadproducten, margarine en halvarine. Het lichaam kan ook zelf vitamine A aanmaken uit carotenoïden uit plantaardige producten. De belangrijkste van deze voorlopers van vitamine A is bètacaroteen. Deze komt voor in groenten zoals bloemkool, spitskool en wortelen en in fruit zoals bananen, sinaasappels en mandarijnen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Hiervan neemt het lichaam wel minder vitamine A op dan uit dierlijke producten die een al voorgevormde vitamine A bevatten.

Functie en gezondheidsvoordelen van vitamine A

Vitamine A is van groot belang voor onze huid en ogen. De vitamine is nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid. Door vitamine A worden in de huid, het haar, de luchtpijp, het tandvlees en longweefsel epitheelcellen gevormd. Ook zorgt de vitamine ervoor dat ogen zich aan de schemer kunnen aanpassen en heeft ook het immuunsysteem vitamine A nodig voor een goede werking. Verder draagt vitamine A bij aan de groei van kinderen. Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor huidproblemen, nachtblindheid of slechtziendheid en dof haar.

Aanbevolen dossering

Voor vitamine A is de referentie inname voor mannen 800 microgram per dag en voor vrouwen is dit 680 microgram per dag. De bovengrens is 3000 microgram per dag. De referentie inname is Europees wettelijk vastgelegd en wordt weergegeven op het etiket van een vitamine supplement. De referentie inname is een gemiddelde en geldt voor een volwassene. Vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer behoefte aan vitamine A. Ongeveer één op de vijf mensen in Nederland haalt deze referentie inname niet. In dat geval kan aanvulling op een gevarieerd voedingspatroon in de vorm van een supplement worden genomen. Vitamine A is verkrijgbaar als supplement maar wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld multivitaminen zoals Premium Multi Support van Perfect Health. Premium Multi Support is een bijzonder voedingssupplement, dat in zijn uitgebalanceerde samenstelling het complete spectrum aan essentiële vitaminen en mineralen levert.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.