Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vitamine B1

Vitamine B1 staat ook wel bekend als thiamine en maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was, later bleek vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines te bestaan en was vitamine B1 de eerste die werd ontdekt. Vitamine B1 is een wateroplosbare vitamine. Maar wat doet vitamine B1 eigenlijk? En waar zit vitamine B1 in? Antwoord op dit soort vragen leest u hieronder.

Waar is Vitamine B1 goed voor?

Vitamine B1 ondersteunt het energieniveau. Het lichaam heeft vitamine B1 nodig om energie vrij te maken uit koolhydraten, vet en eiwitten uit voeding en activeert hiermee de natuurlijke energie in het lichaam. Verder heeft vitamine B1 een gunstige invloed op het hart en draagt het bij aan een normale werking daarvan. Vitamine B1 helpt ook bij het goed functioneren van het geheugen, de concentratie en het leervermogen en speelt het een belangrijke rol voor het zenuwstelsel. De co-enzymvorm van vitamine B is belangrijk voor de aanmaak van acetylcholine, dat van groot belang is voor het goed functioneren van de hersenen.

Waar zit vitamine B1 in?

De belangrijkste bronnen van vitamine B1 zijn vlees(waren) en brood en graanproducten. Vitamine B1 komt in voeding ook voor in zuivel, aardappelen en groente. De meeste voedingsmiddelen bevatten een laag gehalte aan vitamine B1. In zo’n 100 gram mager varkensvlees zit ongeveer de helft van de dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B1 die we nodig hebben.

De benodigde hoeveelheid vitamine B1
Voor vitamine B1 heeft de Gezondheidsraad de referentie inname vastgesteld op 1,1 milligram. Voor een volwassen vrouw kan dit wat lager zijn en voor een volwassen man kan dit wat hoger zijn. Het blijkt dat niet iedereen deze dagelijkse hoeveelheid aan vitamine B1 haalt. Dit kan komen door een slechte levensstijl. Een tekort aan vitamine B1 komt veel voor bij specifieke risicogroepen zoals drugsverslaafden of alcoholisten. Een tekort kan leiden tot concentratie- en geheugenproblemen. Ook hart- en spierongemakken en gevoelloosheid in de benen kunnen een gevolg zijn. Een vitamine B1 tekort kan worden aangevuld door gezonde voeding maar men kan een tekort ook aanvullen in de vorm van een vitamine b1 supplement.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.