Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Zink

Zink-blog

Mineralen zijn ontzettend belangrijk. Ze ondersteunen diverse processen in het lichaam en zorgen tevens voor een gezond en sterk lichaam. Iedere mineraal speelt een eigen rol van betekenis in de verschillende processen. Eén van die mineralen is zink. Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam welke betrokken zijn bij de stofwisseling. Het lichaam heeft zink onder andere nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem.

De gezondheidsvoordelen van zink

De multifunctionele voedingsstof zink speelt een rol bij veel functies in het lichaam waardoor het binnenkrijgen van voldoende zink ontzettend belangrijk is en gezondheidsvoordelen kan opleveren. Zo draagt zink onder andere bij aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen, het speelt een rol bij het functioneren van het netvlies en helpt scherp te blijven zien. Daarnaast is zink een belangrijke voedingsstof voor onze nagels en haren, het draagt bij aan het behoud van glanzende en sterke haren, draagt bij aan de normale haargroei. Ook is zink goed voor de huid, het voedt de huid van binnenuit en draagt zo bij aan het behoud van een normale huid. Zink heeft een antioxidantwerking werking en draagt hierdoor bij aan het beschermen van de cellen tegen oxidatieve stress. Zink draagt tevens bij tot een normale cognitieve functie. Zink is goed voor de concentratie en het geheugen en draagt bij aan een normaal leervermogen. Voor zowel mannen als vrouwen draagt zink bij aan de normale vruchtbaarheid en heeft tevens een positieve invloed op het immuunsysteem. Zonder zink of met een gebrek aan zink komen alle hiervoor genoemde processen in gevaar, wat op langere termijn grote gevolgen met zich mee kan brengen.

Waar zit zink in en hoeveel zink heeft u nodig?

Zink komt in kleine hoeveelheden voor in diverse voedingsmiddelen. De beste bronnen van zink zijn vlees, vis, zuivel, volkoren granen, bonen en noten. Ook wordt er vaak zink toegevoegd aan kant en klare voedingsmiddelen die u in de supermarkt kunt kopen zoals ontbijtgranen. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgt u zo’n 10 tot 15 milligram zink binnen, wat voldoende is. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid zink is vastgesteld door het voedingscentrum en is onder andere afhankelijk van leeftijd. Voor een volwassene ligt deze aanbevolen hoeveelheid tussen de 7 en 12 milligram. Door het voedingscentrum is een bovengrens van 25 milligram per dag vastgesteld. Een teveel aan zink binnenkrijgen is vrijwel niet mogelijk. Een overschot zal het lichaam via de natuurlijke weg verlaten. Voor mensen die vegetariër en veganist zijn en enkel zink uit plantaardige producten binnenkrijgen, moet de dagelijks aanbevolen hoeveel met 50% worden verhoogd. Zink uit plantaardige bronnen wordt namelijk minder goed door het lichaam opgenomen dan zink uit dierlijke bronnen. Ook zijn er voedingsstoffen die de opname van zink in de weg staan, zoals alcohol of een overdaad een calcium, foliumzuur of koper. Zink uit zinkrijke voeding wordt beter opgenomen in combinatie met glucose, lactose, soja-eiwitten of een glas rode wijn. Een tekort aan zink kan het risico op verschillende kwaaltjes en symptomen verhogen.

Lukt het u niet om altijd voldoende zink via voeding binnen te krijgen, dan is een aanvulling in de vorm van een supplement raadzaam. Zink is onder andere toegevoegd aan Premium Multi Support en het Advanced Antioxidant Supplement van Perfect Health.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.