Om overdag goed te kunnen functioneren is een gezonde en regelmatige nachtrust een belangrijke voorwaarde. Tijdens de slaap komen lichaam en geest tot rust waardoor we de volgende dag weer genoeg energie hebben om normaal te kunnen functioneren. Waar voor de meeste personen zeven tot acht uur slaap voldoende is, hebben andere personen weer behoefte aan meer uren slaap. Er zijn ook personen die met gemak normaal functioneren op minder dan zes uur slaap. Het aantal uren slaap dat een mens nodig heeft verschilt per persoon, maar over het algemeen is zeven tot acht uur slaap per nacht voldoende om de volgende dag fris uit het bed te stappen.
Een gemiddelde slaap is opgedeeld in vier of vijf gedeeltes van anderhalf uur. Deze gedeeltes worden ook wel de slaapcycli genoemd. Waar veel personen het apart vinden dat kortslapers toch voldoende uitgerust zijn, heeft te maken met dat de diepe slaap zich bevindt in de eerste slaapcycli. Deze diepe slaap is vooral belangrijk voor het herstel van het lichaam en de geest. Tijdens de laatste cycli worden de gedeeltes met oppervlakkige slaap of droomslaap langer. Hierdoor kan het voorkomen dat je vooral in de laatste cycli vaker wakker wordt.
Goede nachtrust is belangrijk
Dat een goede nachtrust belangrijk is, wordt vaak onderschat. Goed slapen zorgt er niet alleen voor dat je vrolijk en energiek wakker wordt, het zorgt er ook voor dat je overdag veel alerter bent dan wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. Daarnaast zorgt een goede nachtrust ervoor dat je emotioneel stabieler bent en je je beter kunt concentreren. Tijdens de slaap krijgen de hersenen de kans om zich op te laden en de geleerde informatie van die dag te verwerken. Dit komt overdag dan weer ten goede van de productiviteit op het werk. Een goede nachtrust en goed slapen helpt ook bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.
Lang slapen betekent niet altijd dat de nachtrust voldoende is en er goed wordt geslapen. Lang slapen is namelijk niet hetzelfde als een goede nachtrust. Vooral vrouwen slapen een stuk slechter dan mannen, terwijl vrouwen over het algemeen wel langer slapen. Zij komen alleen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en worden in de ochtend vroeg wakker. Met name personen die aangeven dat ze korter óf langer slapen dan aanbevolen, geven aan meer last te hebben van deze slaaploosheidsymptomen.
Wanneer er een paar nachten achtereen niet veel slaap is gevat, wil dit niet zeggen dat er gelijk een slaapstoornis aanwezig is. In de meeste gevallen heeft dit te maken met een ontregeling van het slaap-waakritme.
Tips voor een goede nachtrust
Voor een goede nachtrust begint de bewustwording al overdag. Zo kan het helpen om elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan en op vaste tijden te eten, sporten, ontspannen en werken. Het vermijden van lange dutjes overdag, vooral in de namiddag, kan bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust en een actieve levensstijl zorgt ervoor dat je s ’avonds vermoeid bent waardoor je beter in slaap zult komen.
In de avond is vooral ontspanning en een goede voorbereiding belangrijk. Vermijd vooral te inspannende of actieve activiteiten voor het slapengaan, bijvoorbeeld tv kijken of nog even de mailbox checken. Het is verstandiger om de dag te eindigen met een rustige activiteit zoals lezen of muziek te luisteren. Een warm bad met een rustgevende olie kan ook helpen om sneller en beter in slaap te komen.
Over het algemeen wordt afgeraden om geen alcohol of cafeïnehoudende dranken te drinken voor het slapengaan. Alcohol zorgt er wel voor dat je sneller in slaapt valt, maar het negatieve effect van alcohol is dat het ervoor zorgt dat de slaap onrustiger wordt. Producten met cafeïne zoals koffie, thee en cola zorgen er juist weer voor dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Als richtlijn wordt daarom aangeraden om vijf uur voor het slapengaan geen alcohol of cafeïnehoudende dranken te consumeren.
Ook het moment in bed is essentieel voor een goede nachtrust. Een opgeruimde slaapkamer met rustige kleuren en eventueel planten zorgen voor een ontspannende omgeving waardoor het in slaap vallen eenvoudiger zal gaan. Mocht je niet direct in slaap vallen, de meeste personen vallen doorgaans binnen 10 tot 15 minuten in slaap, geniet dan van het moment dat je ontspannend in bed ligt. Wanneer er gepiekerd wordt waarom het niet lukt om in slaap te komen heeft dit juiste weer een nadelig effect op het in slaap te komen. Ook het dragen van fijne kleding voorkomt irritatie in de nacht waardoor je eventueel wakker kunt worden. Ook zijn er diverse supplementen verkrijgbaar bij Perfect Health die bij kunnen dragen aan een betere nachtrust.