Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Calcium

Calcium blog PH

Calcium staat ook wel bekend als kalk en is een mineraal. Mineralen zijn stoffen die het lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken. Calcium is een essentieel mineraal, dit betekent dat het mineraal absoluut nodig is om te kunnen functioneren en via de voeding moet worden binnengekregen. Waar calcium in voorkomt, waar het goed voor is en wat de aanbevolen hoeveelheid calcium per dag is, leest u hieronder.

Waar is calcium goed voor?

Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten. Het speelt een rol bij de botaanmaak van kinderen. De botten zijn een opslagplaats voor calcium. Wanneer het lichaam calcium nodig heeft, wordt dit onttrokken aan de botten. Voldoende calcium is daarom van belang voor de instandhouding van sterke botten. Wie voldoende calcium binnenkrijgt zal op latere leeftijd minder kans hebben op botontkalking of osteoporose. Verder is calcium goed voor de spieren en de werking van de spieren. Door de spieren wordt calcium gebruikt om zich aan te kunnen spannen. Wanneer een spier zich wil aanspannen komt er calcium vrij om dit mogelijk te maken. Ook is calcium van belang voor het zenuwstelsel. Het wordt gebruikt voor het overdragen van zenuwprikkels in het stelsel en draagt bij aan het verwerken van de communicatie en informatie tussen de cellen.

Waar komt calcium in voor?

Veel mensen denken dat calcium alleen voor komt in melkproducten. Dit is echter niet het geval, calcium komt ook voor in diverse soorten vis en in plantaardige bronnen zoals donkergroene (blad)groente waaronder broccoli, boerenkool, paksoi, knolraap en raapstelen, maar ook in peulvruchten, noten, zaden en gedroogd fruit. Omdat velen niet weten dat calcium naast melk ook in deze producten voorkomen, wordt er vanuit gegaan dat veel melk gedronken moet worden om aan de calcium inname te voldoen. Het drinken van melk brengt echter nadelen met zich mee. Melk bevat de melksuiker lactose. Om deze te kunnen verwerken is het enzym lactase nodig welke wordt geproduceerd door de darmwand. Baby’s en peuters beschikken over veel van dit enzym waardoor de melk goed verwerkt kan worden. Na het derde levensjaar neemt het enzym af waardoor lactose moeilijker te verwerken wordt. Dit verklaart ook waarom steeds meer mensen lactose intolerant worden. Verder verandert melk de PH-waarde in de ingewanden wat schadelijke processen in gang kan zetten en voor verzuring kan zorgen. Daarnaast bevat melk caseïne, dat zwaar verteerbaar is en voor diverse gezondheidsproblemen kan zorgen en is calcium moeilijk uit het melkeiwit caseïne te halen. We nemen dus maar weinig calcium op uit koemelk. Om vorenstaande redenen kan men daarom beter meer van de hiervoor genoemde groenten, vruchten, noten en zaden eten voor de calcium voorziening. Ook kan aanvulling worden gezocht in een calcium supplement.

De opname van calcium in het lichaam wordt verminderd door oxaalzuur. Deze stof komt voor in bepaalde groenten zoals spinazie en rabarber. Ook fytinezuur, dat voorkomt in granen, werkt de opname van calcium in het lichaam tegen. Het eten van deze producten is geen probleem wanneer men voldoende voeding binnenkrijgt met calcium. Het lichaam verliest ook wat meer calcium via de urine door cafeïne uit koffie, thee en cola, zout en alcohol. Door vitamine D wordt de opname van calcium in het lichaam gestimuleerd. Vitamine D in het lichaam is nodig om calcium goed in de botten vast te leggen. Ook vitamine K2 is nodig voor een goede calcium huishouding. Er komt steeds minder vitamine K2 voor in onze voeding waardoor het risico op tekorten kan toenemen. Een supplement waaraan vitamine K2 is toegevoegd wordt daarom zeker aangeraden.

De benodigde hoeveelheid calcium
Hoeveel calcium men nodig heeft is onder andere afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. De gezondheidsraad adviseert voor volwassen mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 19 tot 50 jaar een referentie inname zo’n 950 milligram per dag. Dit komt overeen met ongeveer 4 á 5 glazen melk. Voor ouderen, zwangere vrouwen en kinderen is dit wat meer. Calcium kan naast melk(producten) uit diverse andere voedingsmiddelen worden gehaald. Wanneer het niet lukt om altijd calciumrijke voeding te eten, is het zinvol om aanvulling in de vorm van een supplement in te nemen.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.