10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Alles wat je wilt weten over vitamine K2 (MK-7)

alles over vitamine k

Iedereen kent vitamine A, B en D en we weten bijna allemaal waarom het belangrijk is om genoeg van deze vitamines binnen te krijgen. Van alle vitamines is vitamine K2 verreweg de minst bekende, toch is deze vitamine zeer belangrijk voor onze gezondheid. Lees in dit artikel alles over vitamine K2.

Wat is vitamine K2

Vitamine K2 lost vet op. De stof wordt voor een deel door bacteriën in de (dikke) darm aangemaakt vanaf de leeftijd van ongeveer drie maanden. De hoeveelheden die het lichaam zelf aanmaakt, zijn meestal niet voldoende, zodat aanvulling via een vitamine K2 (MK-7) supplement vaak noodzakelijk is. Vitamine K bestaat uit twee componenten die in de natuur in twee vormen wordt gevonden: vitamine K1 en K2.

Vitamine K1 (phylloquinone) zit vooral in groene groenten, vooral spinazie, boerenkool, spruitjes en broccoli. De opname uit de voeding varieert van 5 tot 15%.

Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerde producten. Bovenaan staat Natto (MK-7). Dit is Japans voedsel dat al 1.000 jaar bestaat. Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen. In Nederland is Natto nooit echt aangeslagen vanwege de smaak. De opname van vitamine K2 is vele malen (tot zelfs 10 x) beter dan vitamine K1.

Wat doet vitamine K2

Vitamine K2 is betrokken bij de bloedstolling en de synthese van bepaalde eiwitten in de lever, het bot, de tanden, het kraakbeen en de arteriële vaatwand. In het lichaam wordt vitamine K1 vooral in de lever geconcentreerd. In de overige organen, zoals bloedvaten en beenderen, is vitamine K2 de belangrijkste vorm. Vooral vitamine K2 (MK-7) ondersteunt de gezondheid van bloedvaten en botten.

Matrix GLA Proteïne
Matrix GLA-proteïne (MGP) is een vitamine K afhankelijk eiwit dat in de vaatwand en kraakbeen voorkomt. Het helpt bij het soepel en schoonhouden van de bloedvaten en gewrichten in het lichaam.

Osteocalcine
Osteocalcine is een boteiwit dat een belangrijke rol speelt bij botten en tanden. Vitamine K2 is van groot belang voor goede botten en kan bijdragen aan de bescherming tegen botverlies.

Waar is vitamine K2 goed voor?

Universitaire wetenschappelijke studies van vitamine K2 (MK-7):

Hart- en vaatziekten
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een teveel aan calcium in het lichaam invloed heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Elastische bloedvaten zijn belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziektes. Vitamine K2 draagt bij aan een goed transport van calcium en zorgt ervoor dat de bloedvaten schoon en elastisch blijven.

Gezonde botten & botontkalking
Calcium is heel belangrijk voor gezonde botten en tanden. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium op een goede manier wordt opgenomen. Uitgebreide klinische trials hebben laten zien dat met een vitamine K2 (MK-7) supplement de botsterkte grotendeels behouden blijft. Wel is het van belang om de juiste vorm vitamine K2 (MK-7) te nemen omdat de effecten van MK-7 zijn aangetoond.

Verschil tussen vitamine K2 MK-7 en vitamine K2 MK-4

De synthetische vorm van vitamine K2 is MK- 4 genaamd. Deze vorm van vitamine K2 wordt aanzienlijk minder goed opgenomen en er is een hogere dosering van nodig dan de natuurlijke vorm vitamine K2 dat bekend staat als MK-7. Veel wetenschappelijk onderzoek is gebaseerd op natuurlijke vitamine K2 (MK-7) extract uit Japans Natto. Een supplement met natuurlijke vitamine K2 (MK-7) afkomstig uit Japans Natto voedsel verdient daarom de voorkeur.

Referenties:

  1. Nakamura E, Aoki M, Watanabe F, Kamimura A. Low-dose menaquinone-4 improves γ-carboxylation of osteocalcin in young males: a non-placebo-controlled dose-response study. Nutr J. 2014 Aug 27;13:85.
  2. Vitiamine K | Professor Cees Vermeer | Universiteit Maastricht
  3. Vitamine K | UMC Utrecht
  4. Vitamine K2 | stichting Orthokennis | Online
  5. Vitamine K2 | NDN | Online

 

 

 

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.