De dadel is een heerlijke vrucht die afkomstig is van de dadelpalm. De dadelpalm groeit in subtropische en woestijnachtige gebieden in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Australië en Californië. De vrucht groeit in groepjes hoog in de boom. Eerst is deze groen, maar tijdens het rijpen verandert deze in een glanzende bruine vrucht. In de vrucht bevindt zich een harde pit. De dadel is in verschillende vormen verkrijgbaar. Ze zijn vers te verkrijgen maar ook gedroogd of gekonfijt. De vrucht is heerlijk zoet en lekker om gewoon te eten maar wordt ook vaak in bakproducten toegevoegd als smaakmaker. Omdat dadels tegenwoordig steeds meer worden gegeten, of aan producten worden toegevoegd, rest natuurlijk de vraag hoe gezond de dadel eigenlijk is? Het antwoord daarop leest u hieronder.
Hoe gezond zijn dadels?
Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen. Verder bevatten ze grote hoeveelheden van essentiële micronutriënten en zijn ze rijk aan verschillende vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B6 en K en aan mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink. Vitamine B6 in dadels kan bijdragen aan het verbeteren van de hersenfunctie. Het magnesium in dadels is goed voor de aanmaak van cellen en weefsels, de spieren en de energiehuishouding. Door de hoge concentratie aan ijzer, zijn dadels ook zeer geschikt om te eten bij bloedarmoede. Het ijzer zorgt ervoor dat de rode bloedcellen in het bloed beter zuurstof kunnen opnemen.
Dadels bieden tal van gezondheidsvoordelen en zijn daarnaast ook ontzettend lekker. Wel bevatten deze prachtige bruine vruchten veel suikers. Het suiker in de dadels is een natuurlijke zoetstof, maar het is wel belangrijk om er niet te veel van binnen te krijgen om zo de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ook bevatten dadels aardig wat calorieën. Wanneer u op uw lijn let kunt u hier rekening mee houden, door niet meer dan 1 à 2 dadels per dag te eten.
Dadels gebruiken
Omdat de dadel zoet is en veel gezonde eigenschappen heeft, wordt deze vaak ingezet als suikervervanger. Dankzij de kleverige structuur, is de vrucht ook zeer geschikt voor in bakproducten. U kunt de dadel bijvoorbeeld gebruiken als suikervervanger door een gezond bananenbrood. Verder is de dadel ook heerlijk in stukjes door salades, als hapje door hem te vullen en te omwikkelen met spek of door er een dadel notenreep van te maken.
Het is wel belangrijk welke dadel u kiest. Er zijn gedroogde dadels, die geconcentreerder zijn dan de verse variant en hierdoor meer suikers bevatten. De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.