Persoonlijk & deskundig advies? Bel 020 - 2809200
Vitamine C

Het belang van vitamine C

Vitamines en mineralen spelen een grote rol in ons dagelijks leven, zij zorgen ervoor dat ons lichaam goed functioneert. Vitamine C is misschien wel de meeste bekende vitamine. De invloed en het belang van deze vitamine is echter niet voor iedereen bekend. In dit artikel leest u waar vitamine C precies goed voor is.

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en is een wateroplosbare vitamine die in vele soorten voedsel voorkomt. Vitamine C is ontzettend belangrijk voor allerlei processen in ons lichaam. Zo is vitamine C belangrijk voor de groei van ons lichaam, een goed functionerend zenuwstelsel, zorgt deze vitamine voor gezonde botten, tanden en bloedvaten en helpt de vitamine bij het herstel van weefsel in ons lichaam. Ook is vitamine C een antioxidant. Antioxidanten zijn nodig in ons lichaam voor de strijd tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn deels verantwoordelijk voor het verouderingsproces van ons lichaam en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van gezondheidsproblemen. Antioxidanten blokkeren een deel van de schade die vrije radicalen in ons lichaam veroorzaken. Ook bevordert vitamine C de opname van ijzer uit voeding.

Waar zit vitamine C in?

De meeste dieren maken zelf vitamine C aan. Het menselijk lichaam is niet in staat om zelf vitamine C te vormen. Om te voorzien in onze vitamine C behoefte, hebben wij voeding nodig. Vitamine C komt voor in verschillende voedingsmiddelen zoals diverse soorten groenten, fruit en aardappelen. Met name citrusfruit, bessen, kiwi’s, aardbeien en verschillende koolsoorten zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C is wateroplosbaar en gevoelig voor zonlicht en verhitting. Om zoveel mogelijk vitamine C binnen te krijgen uit voedingsmiddelen is het belangrijk om ze zo vers mogelijk te eten en deze slechts kort te koken in weinig water.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C

Hoeveel vitamine C u nodig heeft is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en gewicht. Hoe meer gewicht en hoe ouder, hoe meer vitamine C u nodig heeft.
Om geen vitamine C tekort te krijgen, heeft u dagelijks zo’n 70 milligram nodig. Echter, om dagelijks een optimale voorziening vitamine C aan de cellen te leveren is er aanzienlijk meer nodig. Gemiddeld heeft de mens in dat geval 1000-2000 mg per dag nodig. Wanneer er sprake is van langdurige stress, dan zijn deze doseringen maal factor twee.

In de Westerse wereld komt een tekort aan vitamine C niet veel voor. Dit komt omdat de vitamine in vele voedingsmiddelen terug is te vinden. Er kan wel sprake zijn van een mild tekort aan vitamine C, bijvoorbeeld bij rokers. Roken vermindert de hoeveelheid vitamine C in ons lichaam. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot ontstoken tandvlees, een ruwe huid of droog haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *