Insuline is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het onder controle houden van het bloedglucosegehalte oftewel de bloedsuikerspiegel. Insuline is nodig om ervoor te zorgen dat glucose (suiker) in de lichaamscellen wordt opgenomen, waar het vervolgens als energiebron wordt gebruikt. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier, net onder de maag. Gedurende de dag geeft de alvleesklier steeds een beetje insuline af. Na het nuttigen van een maaltijd neemt de afgifte van insuline sterk toe, zodat het glucose aanbod kan worden verwerkt en het glucosegehalte binnen bepaalde grenzen blijft. Wanneer het lichaam te weinig insuline aanmaakt of het lichaam niet goed op insuline reageert, blijft er te veel glucose in het bloed zitten. Dit kan verschillende klachten als gevolg hebben.
De werking van insuline in het lichaam
Om de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden, is insuline nodig. Insuline doet dit door middel van het transport van glucose naar de celmembranen te begeleiden, er voor te zorgen dat overtollig glucose in glycogeen wordt omgezet dat wordt opgeslagen als energievoorraad in de lever en spieren en door de resterende overtollige glucose in lichaamsvet om te zetten. Deze drie taken van insuline hangen met elkaar samen. De alvleesklier maakt insuline aan wanneer het nodig is. Dit orgaan heeft een ingebouwde bloedsuikermeter, waardoor deze precies weet hoeveel insuline er moet worden aangemaakt om glucose naar de cellen te transporteren. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt op het moment dat men iets eet, wordt er extra insuline aangemaakt. Wanneer de bloedsuikerspiegel vervolgens daalt, dan past de alvleesklier de productie van insuline weer aan.
Insuline resistentie
Wanneer er wel insuline wordt aangemaakt maar het lichaam dit niet goed opneemt, spreken we van insuline resistentie. De insuline werkt niet meer optimaal en door de alvleesklier wordt er meer insuline aangemaakt dan noodzakelijk is. De oorzaak daarvan ligt vaak in een ongezond voedingspatroon waardoor uiteindelijk overgewicht ontstaat. Gevolgen kunnen zijn een te hoge bloeddruk en te laag HDL cholesterolgehalte.
Om insulineresistentie te voorkomen is een goede insuline huishouding van groot belang. U zorgt voor een goede insulinehuishouding door een gezond voedingspatroon te hanteren in combinatie met beweging en door overtollig vet kwijt te raken. Zorg voor een voedingspatroon dat bestaat uit langzaam verterend voedsel dat bestaat uit groentes, eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Dit voedsel zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vermijd daarbij snelle koolhydraten zoals koek, snoep, wit brood en pasta. Deze voedingsmiddelen zullen de bloedsuikerspiegel namelijk doen pieken. Voldoende beweging en voldoende slaap zijn tevens van groot belang voor een goede insulinehuishouding. Zorg er ook voor dat u op gewicht bent zodat uw lichaam gevoelig blijft voor insuline.