Cyber Monday, 15% korting op alle supplementen! Code: CYBERM (excl. herhaalservice en voordeelverpakkingen)

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Insuline

Insuline is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het onder controle houden van het bloedglucosegehalte oftewel de bloedsuikerspiegel. Insuline is nodig om ervoor te zorgen dat glucose (suiker) in de lichaamscellen wordt opgenomen, waar het vervolgens als energiebron wordt gebruikt. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier, net onder de maag. Gedurende de dag geeft de alvleesklier steeds een beetje insuline af. Na het nuttigen van een maaltijd neemt de afgifte van insuline sterk toe, zodat het glucose aanbod kan worden verwerkt en het glucosegehalte binnen bepaalde grenzen blijft. Wanneer het lichaam te weinig insuline aanmaakt of het lichaam niet goed op insuline reageert, blijft er te veel glucose in het bloed zitten. Dit kan verschillende klachten als gevolg hebben.

De werking van insuline in het lichaam

Om de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden, is insuline nodig. Insuline doet dit door middel van het transport van glucose naar de celmembranen te begeleiden, er voor te zorgen dat overtollig glucose in glycogeen wordt omgezet dat wordt opgeslagen als energievoorraad in de lever en spieren en door de resterende overtollige glucose in lichaamsvet om te zetten. Deze drie taken van insuline hangen met elkaar samen. De alvleesklier maakt insuline aan wanneer het nodig is. Dit orgaan heeft een ingebouwde bloedsuikermeter, waardoor deze precies weet hoeveel insuline er moet worden aangemaakt om glucose naar de cellen te transporteren. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt op het moment dat men iets eet, wordt er extra insuline aangemaakt. Wanneer de bloedsuikerspiegel vervolgens daalt, dan past de alvleesklier de productie van insuline weer aan.

Insuline resistentie

Wanneer er wel insuline wordt aangemaakt maar het lichaam dit niet goed opneemt, spreken we van insuline resistentie. De insuline werkt niet meer optimaal en door de alvleesklier wordt er meer insuline aangemaakt dan noodzakelijk is. De oorzaak daarvan ligt vaak in een ongezond voedingspatroon waardoor uiteindelijk overgewicht ontstaat. Gevolgen kunnen zijn een te hoge bloeddruk en te laag HDL cholesterolgehalte.

Om insulineresistentie te voorkomen is een goede insuline huishouding van groot belang. U zorgt voor een goede insulinehuishouding door een gezond voedingspatroon te hanteren in combinatie met beweging en door overtollig vet kwijt te raken. Zorg voor een voedingspatroon dat bestaat uit langzaam verterend voedsel dat bestaat uit groentes, eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. Dit voedsel zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vermijd daarbij snelle koolhydraten zoals koek, snoep, wit brood en pasta. Deze voedingsmiddelen zullen de bloedsuikerspiegel namelijk doen pieken. Voldoende beweging en voldoende slaap zijn tevens van groot belang voor een goede insulinehuishouding. Zorg er ook voor dat u op gewicht bent zodat uw lichaam gevoelig blijft voor insuline.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Ubiquinol
Lactose-intolerantie
Brain fog

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.