Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

De juiste voeding voor de darmen

We voelen ons allemaal wel eens niet helemaal lekker. We hebben last van vermoeidheid, hoofdpijn of buikpijn. Maar wist je dat deze klachten kunnen ontstaan door een slechte darmflora? De darmen zijn eigenlijk de motor van ons lichaam en hebben invloed op het hele lichaam. In de darmen bevindt zich een zenuwstelsel die communiceert met je hersenen. Deze zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je geen trek hebt in eten wanneer je je niet goed voelt. Wanneer je dus worstelt met je gezondheid is het goed om eens naar de gezondheid van je darmen te kijken. Veel gezondheidsproblemen ontstaan in je darmen. Het is daarom erg belangrijk om je darmen goed te onderhouden en te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

Darmen als onderdeel van de spijsvertering

Voordat we kijken naar de juiste voeding voor onze darmen, kijken we eerst naar onze spijsvertering. Onze darmen maken deel uit van het spijsverteringsproces. Spijsvertering is het proces waarin ons lichaam het eten omzet in voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, zorgen ervoor dat het lichaam gezond blijft. Eiwitten, vetten en koolhydraten zorgen er onder andere voor dat ons lichaam wordt voorzien van energie. Gezond eten is dus erg belangrijk voor een goede spijsvertering én daarmee dus ook voor onze darmen.

Gezonde voeding voor onze darmen

Voor een goede darmflora is gezonde voeding erg belangrijk. Welke voedingsmiddelen je hierbij het beste kunt innemen lichten we hieronder graag toe:

Eet gevarieerd
In je darmen bevinden zich honderden soorten bacteriën. Deze bacteriën hebben allemaal een andere rol in je gezondheid en hebben ieder andere voedingsstoffen nodig om te groeien. Het is daarom belangrijk om gevarieerd te eten.

Groenten, fruit, peulvruchten en bonen
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door je lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.

Eet genoeg vezels
Met gezonde voeding voed je je gezonde darmbacteriën. Met bewerkte voedingsmiddelen zoals junkfood en zoetigheid, voed je juist de slechte, ziekmakende darmbacteriën. Vezels helpen in dit geval de goede darmbacteriën. Vezels ondersteunen de hele spijsvertering en zorgen dat er niet te veel resten achterblijven in de darmwand. Wanneer je bijvoorbeeld veel vlees eet en weinig groente kan het voorkomen dat er veel voedingsresten in de darmwand blijven zitten. In dit geval heb je vaak last van een moeizame stoelgang. Vezels kunnen in dit geval helpen om deze resten weer te verwijderen. Daarnaast helpen vezels om vocht aan te trekken en vast te houden, hierdoor blijft je ontlasting soepel.

Drink genoeg water
Het is belangrijk om iedere dag genoeg water te drinken, het liefst 2 liter per dag. De bacteriën in de darmen functioneren beter in een waterrijke omgeving. Een tekort aan vocht (water) kan leiden tot verstoppingen en daarmee tot vertraging van de spijsvertering. Naast water is ook waterrijk voedsel zoals groenten en fruit belangrijk voor de darmen.

Vermijd suikers
Dat suikers niet goed voor ons lichaam zijn is inmiddels wel bekend. Suiker dient namelijk als voeding voor de slechte bacteriën en schimmels in de darmen. De suikers die voortkomen uit groenten en fruit kun je rustig innemen. Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta’s zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.

Eet gefermenteerde producten
Gefermenteerde producten zijn erg goed voor onze darmen. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gister worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn zuurkool, yoghurt of kefir. Let hierbij wel op hoe het product is bereid. Aan yoghurt worden namelijk voor suikers toegevoegd. Het beste is om te kiezen voor een naturel yoghurt.

Eet volkoren granen
Volkoren granen bevatten veel vezels en niet verteerbare koolhydraten. Deze koolhydraten worden niet opgenomen in de dunne darm, wel in de dikke darm. De darmflora breekt hier deze koolhydraten af waardoor de groei van bepaalde bacteriën wordt ontwikkeld.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Curcuma
Zink
Cortisol de oorzaak van slechte slaap

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.