fbpx
Gratis verzending vanaf €30,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf €30,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis
4 maart 2020

Waarom zijn artisjokken gezond?

Artisjokken gezond

De artisjok is een groente die vooral wordt gegeten als bijgerecht en voor komt in verschillende mediterrane gerechten. Het is één van de oudste gecultiveerde groenten die we kennen. Oorspronkelijk komt de artisjok uit Ethiopië maar tegenwoordig wordt de artisjok op verschillende plekken verbouwd zoals in Italië en de Verenigde Staten. Artisjokken hebben een unieke smaak en bieden daarnaast ook vele voordelen voor de gezondheid. Door de Grieken en Romeinen werd de artisjok al voor Christus gebruikt voor het verbeteren van de spijsvertering. Welke werkzame stoffen de artisjok nog meer bevat en welke gezondheidsvoordelen deze met zich meebrengen leest u hieronder.

De werkzame stoffen in artisjok

De artisjok is rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Vitaminen in de artisjok zijn vitamine A, B1, B2, B6, C en foliumzuur. De artisjok beschikt over de mineralen calcium, fosfor, natrium, koper, magnesium en ijzer. Aanwezige flavonoïden (antioxidanten) zijn cynarine, luteoline, rutine, quercitine en silymarine. Verder bevat de artisjok ook cafeïnezuur, chlorogeenzuur en insuline. Door het hoge gehalte aan antioxidanten hebben wetenschappelijke onderzoekers hebben steeds meer aandacht voor de artisjok.

Om te kunnen profiteren van deze gezonde voedingsstoffen en daarmee de gezondheidsvoordelen die de artisjok biedt, maakt de manier waarop u de artisjok bereidt een groot verschil. Vooral de bladeren beschikken over de actieve bestanddelen die voordelen bieden. Bereid daarom altijd een hele artisjok en niet enkel het hart waardoor u de gezonde voedingsstoffen niet binnenkrijgt. Ook zijn er artisjokextracten van de bladeren te verkrijgen waarin de meeste werkzame stoffen zitten. Deze worden verwerkt in supplementen. Ook zijn de gedroogde bladeren geschikt om thee van te trekken.

De gezondheidsvoordelen van artisjok

Van oudsher wordt de artisjok gebruikt ter ondersteuning van een gezonde lever- en galfunctie en ter verbetering van de spijsvertering. De mix van de werkzame stoffen cynarine, cafeïnezuur en chlorogeenzuur beschermen de lever tegen giftige stoffen. De cynarine zorgt er ook voor dat de lever voldoende galvloeistof aanmaakt. Deze galvloeistof is nodig voor een goede vertering van vetten en zorgt voor een verbeterde spijsvertering. Ook zorgt dit ervoor dat giftige stoffen sneller door de lever worden afgevoerd. Dit maakt de artisjok ook een populair detoxmiddel. Verder bevat de artisjok stoffen die een gunstige invloed lijken hebben op het cholesterol. Dit is goed voor de hart- en bloedvaten. De vele antioxidanten in de artisjok helpen het lichaam te beschermen tegen celschade die door vrije radicalen wordt veroorzaakt. De artisjok zit ook vol prebiotische voedingsvezels wat goed is voor de darmflora en het immuunsysteem.

Lees ook
Signalen van vitamine B12 tekortDe artisjok is een groente die vooral wordt gegeten als bijgerecht.Lees verder pijl

10% korting

10% korting ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.