10% korting ontvangen?
15% korting op Q10 Ubiquinol t/m 6 maart. CODE: Q15 (n.v.t. op herhaalservice & voordeelverpakkingen)
Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Gratis verzending vanaf 40,-
Pakket past door brievenbus
Werkdagen voor 22:00 besteld, morgen in huis

Ayurvedische leefstijl

Ayurvedische leefstijl | Perfect Health

Ayurveda is de van oorsprong uit India afkomstige wetenschap voor een lang en gezond leven. In deze blog hebben we al uitleg gegeven over wat de wetenschap precies inhoudt, uitleg gegeven over de 3 type lichaam- en persoonstypen binnen Ayurveda: de dosha’s en al aangegeven dat de juiste voeding een grote rol speelt binnen de Ayurvedische leefstijl. Naast voeding hecht Ayurveda heel veel waarde aan een gezonde en goede leefstijl waarbij alles draait om balans en evenwicht. Daarbij wordt vooral veel belang gehecht aan dagelijkse routine.
Binnen de moderne Ayurveda zijn er een aantal richtlijnen voor een gezonde Ayurvedische leefstijl die dagelijks toepasbaar zijn. Hieronder lichten we een aantal van de belangrijkste richtlijnen toe.

De ochtendroutine

De dag begint met een ochtendroutine waarbij je vroeg opstaat. Na het opstaan was je je gezicht met koud water en vervolgens drink je een glas lauw water om het maag- en darmkanaal te reinigen en de nieren te spoelen. Vervolgens schraap je je tong met een tongschraper, hiermee verwijder je bacteriën en dit stimuleert de spijsverteringsenzymen. Daarna kun je de mondholte spoelen door er olie doorheen te walsen. Dit wordt oil-pulling genoemd en versterkt onder andere het tandvlees. Hierna wordt een zelfmassage met olie aangeraden die de bloedsomloop verbetert en de geest kalmeert en deze kan worden opgevolgd door een yoga oefeningen, een meditatie of ochtendwandeling. Het ochtend ritueel sluit je af met een ontbijt dat in overeenstemming is met je dosha.

Voeding

Eet het liefst drie maaltijden op een dag en probeer daarbij vaste tijden aan te houden en tussendoortjes zoveel mogelijk te beperken. Belangrijk is om vers gekookt en goed verteerbaar voedsel te eten in combinatie met de juiste kruiden en om gedurende de dag voldoende water te drinken Vermijd in de avond zwarte voedingsmiddelen en drink bij de maaltijd geen koude dranken. Bereid de maaltijd met liefde en eet de maaltijd in een ontspannend atmosfeer, eet de maaltijd zittend en rustig op.

Beweging en mindset

Ook voldoende lichaamsbeweging is van groot belang. Lichaamsbeweging zoals wandelen, yoga en dansen hebben de voorkeur. Deze zorgen voor een goede zuurstoftoevoer en brengen de ademhaling en hiermee ook gedachten tot rust. Vermijd negatieve gevoelens, deze zijn slecht voor zowel het lichaam als de geest. Zorg voor positieve gevoelens door te kiezen voor positieve gedachten op ieder moment van de dag. Aangeraden wordt om minstens eenmaal per dag te mediteren voor een gezonde geest.

Avondroutine

De dag wordt afgesloten met een avondroutine. Kies voor een lichte en makkelijk verteerbare maaltijd en eet die altijd rond hetzelfde tijdstip. Pauzeer even na de maaltijd en maak vervolgens nog een wandeling. Zorg in de avond enkel voor aangename en ontspannen activiteiten en vermijd een uur voor je gaat slapen beeldschermen zoals een televisie of computer. Ga iedere avond op hetzelfde tijdstip tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed en zorg voor voldoende nachtrust.

Richtlijnen voor de verschillende type dosha’s.

Hierboven hebben we een aantal van de richtlijnen weergegeven die van belang zijn voor een gezonde Ayurvedische leefstijl. In het eerdere artikel waar we aan het begin van deze blog naar verwezen hebben we uitgelegd dat binnen de Ayurveda wordt uitgegaan van verschillende lichaams- en persoonstypes, de dosha’s. Met behulp van een test kun je er achter komen welk type dosha dominant is in jou. Naast de algemene richtlijnen gelden er namelijk ook per type dosha specifieke richtlijnen om in balans te blijven of te komen. In het algemeen zijn dit de volgende richtlijnen:

Type Vata: Het is belangrijk om warm te blijven, vermijd daarom extreme kou en koud voedsel en rauwkost, eet warme voeding en kies voor verschillende kruiden. Ook een zekere routine is voor Vata van groot belang.

Type Pitta: Vermijd te veel warmte, eet daarom niet te warm eten, vermijd olie, te veel zout en kruiden. Kies op een koeler moment van de dag voor lichaamsbeweging.

Type Kapha: Vermijd zwaar en vet voedsel. Vermijd ook zuivelproducten en ijskoude voeding of dranken. Eet licht en droog voedsel, zorg voor veel lichaamsbeweging en varieer in routine.

Advies nodig over een gezonde weerstand?

Onze gezondheidsadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven je advies op maat.

Tags

Bericht delen

Weten welke supplementen je nodig hebt?

Doe de Gratis Online Vitaminen Check en kom er achter welke supplementen jij goed kan gebruiken.

Hoe gezond ben je nou echt?

Doe de Bloed Health Check en kom er achter welke supplementen je gezondheid kunnen ondersteunen.

Hoe gezond zijn jouw darmen?

Doe de Darm Health Check en kom er achter welke supplementen je darmen kunnen ondersteunen.

Lees ook

Het belang van Curcuma
Zijn hoge doseringen in voedingssupplementen veilig?
Supplementen kopen: waar moet je op letten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks informatie en advies over voeding en supplementen.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.

10% korting

10% korting ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste gezondheidsnieuws, persoonlijke aanbiedingen en actiecodes en ontvang direct 10% korting op je eerste bestelling.